Noi probleme la nivel european din cauza COVID-19. Recent, Franţa a anunţat joi că va introduce noi restricţii antiepidemice în zona de frontieră cu Germania. Decizia vine în contextul în care guvernul preşedintelui Emmanuel Macron încearcă să ţină sub control creşterea numărului de infectări în zona estică Meuse, transmite Reuters.

Test PCR negativ pentru trecerea frontierei

De la 1 martie, lucrătorii transfrontalieri, care până acum erau exceptaţi, vor trebui să prezinte un test PCR negativ pentru a trece graniţa în alt scop decât de muncă, au informat ministrul afacerilor europene şi cel al sănătăţii, într-un comunicat comun. De asemenea, munca de acasă va fi puternic încurajată în această zonă, unde vor fi accelerate campania de vaccinare şi testările, după ce Franţa şi Germania au afirmat în cursul săptămânii că încearcă să găsească soluţii pentru a împiedica o închidere a graniţei comune.

Potrivit miniştrilor, ar putea fi înmulţite patrulele de poliţie comune franco-germane. Franţa a decis să nu impună un nou lockdown naţional, dar a început să înăsprească restricţiile la nivel local, inclusiv în zona Dunkerque din nordul ţării, unde numărul de infectări creşte.

În Meuse (est), la graniţa cu Germania şi Luxemburg, se înregistrează o creştere a infectărilor cu varianta sud-africană a coronavirusului, iar autorităţile regionale au cerut un lockdown local, refuzat până acum de Paris. Preşedintele Macron, un proeuropean fervent, a pledat cu consecvenţă ca frontierele interne între statele UE să rămână deschise în timpul pandemiei, şi a avut o dispută anul trecut cu Germania după ce aceasta a închis precipitat frontiera în primul val al pandemiei.

Finlanda introduce de asemenea noi restricții

Finlanda va introduce restricţii pentru o perioadă de trei săptămâni începând de la 8 martie şi este pregătită să declare stare de urgenţă pentru a încerca să oprească înmulţirea cazurilor de infectare cu coronavirus, a anunţat joi prim-ministrul Sanna Marin, conform Reuters. Potrivit guvernului, nu vor fi introduse restricţii de deplasare, dar vor fi închise restaurantele, iar elevii de 13 ani şi mai mari vor trece la cursuri online.

Şefa guvernului a spus că este pregătită să declare stare de urgenţă săptămâna viitoare, după ce a discutat acest subiect cu preşedintele Sauli Niinistö. Starea de urgenţă ar permite, printre altele, închiderea restaurantelor şi program prelungit şi amânarea concediilor pentru cadrele medicale. Sanna Marin a precizat că este de părere că este nevoie de starea de urgenţă pentru împiedicarea răspândirii noilor variante ale coronavirusului.

‘Dacă vom aştepta ca situaţia să se înrăutăţească, va fi mult mai dificil de stopat’, a explicat ea.

Ministrul justiţiei, Anna-Maja Henriksson, membră a unui partid mai mic din coaliţia de guvernare, a spus însă că nu este necesară folosirea tuturor prerogativelor acordate de legea stării de urgenţă şi că va fi suficientă limitarea activităţii restaurantelor. Chiar dacă Finlanda, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, are în prezent a treia cea mai scăzută rată de infectare din Europa, după Islanda şi Norvegia, naţiunea nordică înregistrează o creştere a rapidă a cazurilor de infectare cu coronavirus, miercuri fiind raportate 590.

În ultimele două săptămâni, epidemia a luat amploare în multe zone din ţară, cea mai afectată fiind zona metropolitană a capitalei Helsinki.

Și Polonia impune noi măsuri

Polonezii nu vor mai putea folosi începând de sâmbătă eşarfe, bandane şi viziere din plastic în loc de măşti pentru a-şi acoperi faţa, în contextul în care guvernul înăspreşte regulile pentru combaterea COVID-19 pe fondul unei creşteri a numărului de infecţii, informează www.polskieradio.pl.

Între timp, persoanele care trec graniţele dinspre vecinii sudici ai Poloniei, respectiv Republica Cehă şi Slovacia, vor trebui să intre în carantină, cu excepţia cazului în care un test efectuat în ultimele 48 de ore arată că nu au coronavirus. Noile reguli au fost anunţate de ministrul Sănătăţii Adam Niedzielski, după ce numărul de noi infecţii cu coronavirus în Polonia a ajuns miercuri la 12.146, mai mult cu aproape 3.500 faţă de acum o săptămână. Epidemia a luat viaţa a peste 42.000 de polonezi de când a lovit ţara, în martie anul trecut.