Majoritatea transformarilor din agricultura care vor avea loc in acest an sunt determinate de procesul de integrare europeana. „Numai cu doua culturi, graul si porumbul, nu vom putea realiza performantele de competitie cu tarile membre sau candidate pentru integrare europeana, de aceea MAA are in vedere sprijinirea, din punct de vedere tehnic, dar si financiar, a initiativelor exclusiv private pentru desfasurarea altor categorii de activitati. Pentru zootehnie avem in vedere sustinerea celor care doresc sa creasca rate si gaste pentru „ficatul gras”. Vor beneficia de subventii atat crescatorii de prepelite, cat si cei de struti. Pentru cea din urma activitate vom subventiona achizitia de struti pentru reproducere, construirea de abatoare specializate”, anunta Ilie Sarbu. In concordanta cu aceste obiective se are in vedere scaderea anuala a suprafetelor cultivate cu grau, in medie cu 2,3 la suta anual, fara o reducere a productiei totale, intrucat se urmareste cresterea productiilor medii la hectar. Tocmai pe baza acestei reduceri si se are in vedere cresterea suprafetelor cultivate cu plante tehnice. „Pe langa plantele care si-au creat deja loc in structura culturilor, avem in vedere extinderea catinei si a rachitei pentru terenurile mai putin fertile”, spune Vasile Bacila, director general in Ministerul Agriculturii. Pentru acest an, determinant va fi programul Sapard. „In sfarsit, in 2003 vor fi demarate primele proiecte. Speram ca in decursul acestui an sa fie finalizate peste 60 de proiecte dintr-un total de 30.000 de obiective, cate estimam ca vor fi realizate cu finantarea Sapard. Acest program intregeste tendinta agriculturii in ansamblu, intrucat cea mai mare parte a proiectelor finantate urmaresc marketingul, calitatea si prelucrarea produselor agricole”, spune Valeriu Steriu, secretar de stat in MAA. Daca pana acum necesitatea cresterii calitatii produselor agricole era adusa in discutie tangential, fara a se dezvolta, in cursul acestui an va ajunge un criteriu de selectie. „In acest moment suntem nevoiti sa apelam la Rezerva de Stat si, eventual, la importuri, tocmai pentru ca peste un milion de tone de grau aflate in gospodarii sunt improprii panificatiei. In viitor, vor aparea probleme si in alte domenii, cauzate tocmai de slaba calitate a produselor agricole”, considera Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.
In acest an se afla sub semnul intrebarii mentinerea unei culturi deosebit de profitabile pentru agricultori: tutunul. „Daca Societatea Nationala Tutunul Romanesc” nu va mai cumpara tutun din productia interna, in tara nu vor mai fi cultivate mai mult de 1.000 ha. Faptul ca nu se creeaza un cadru legislativ care sa stimuleze aceasta cultura va duce la disparitia ei, si nu cum isi doreste MAA, la o dublarea a suprafetelor pana in 2007″, spune Ioan Niculae, presedinte InterAgro, actionar majoritar la SNTR. Acestea sunt datele problemei, intrucat ceilalti mari producatori de tigarete din Romania folosesc numai tutun din import, iar varianta cultivarii in vederea exportului este exclusa, din cauza pretului mare in lipsa subventiilor. Un domeniu care in acest an isi va gasi cadenta este politica de subventii. „Dupa milionul la hectar si subventionarea exclusiv a productiei destinate comercializarii, din aceasta toamna vom implementa un sistem compatibil cu cel din Uniunea Europeana. Este vorba de reintroducerea subventiei pe suprafata, dar cu mari diferente in functie de culturile care vor fi infiintate. In acest mod putem stimula cel mai bine extinderea unor plante de perspectiva, cum sunt cele tehnice”, anunta Ilie Sarbu. Un domeniu deosebit de important pentru Ministerul Agriculturii il reprezinta cel sanitar-veterinar. Aceasta pentru ca aproximativ 30 la suta din volumul negocierilor este reprezentat de sectorul sanitar-veterinar. „In acest context, cruciala pentru 2003 este actiunea de identificare a tuturor bovinelor. Pentru ca nici o masura de profilaxie nu poate fi aplicata eficient pana nu este evidentiata circulatia animalelor si a carnii”, spune Liviu Harbuz, director la Agentia Nationala Sanitara Veterinara.

Anul acesta vom ajunge la nivelul din 1998

Evolutia efectivelor de bovine este cel mai relevant indicator al cresterii zootehniei, intrucat ciclul de crestere este mai mare decat la porcine sau ovine. Orice salt releva o evolutie solida.

Scade suprafata cultivata cu grau, dar creste productia medie

In perspectiva integrarii, Ministerul Agriculturii si-a propus scaderea suprafetelor cultivate cu grau, in medie, cu 2,3 la suta anual, concomitent cu cresterea productiei medii la hectar.

Plantele tehnice, cartea castigatoare a producatorului agricol

Prin politica de subventii, dar si pe baza cererii tot mai mari pentru plantele tehnice, Ministerul Agriculturii mizeaza pe o extindere a suprafetelor cultivate cu soia, canepa, rapita, floarea-soarelui.

Promisiuni cu iz de reusita

· Introducerea pe lista domeniilor subventionate de stat a unor animale a caror crestere fie nu are traditie in Romania, cum ar fi strutii, fie a fost desconsiderata (prepelite, rate, gaste).
· Determinarea agricultorilor sa cultive plante noi sau cu raspandire restransa pana acum: catina, rachita, rapita, soia.
· Mutarea accentului pe calitatea produselor agricole. Pana acum, si politica de subventii a Ministerului Agriculturii, urmarea exclusiv cresterea cantitativa a productiei.
· In privinta exploatatiilor agricole se va mentine tendinta de crestere a suprafetelor, mai ales in contextul impozitului pe terenul agricol. Aceasta taxa recent introdusa va impulsiona tranzactiile cu terenuri, multi proprietari fiind nevoiti sa vand daca nu cultiva pamantul.