În 2016, Lacul Highland din departamentul Oruro, din vestul Boliviei, a fost afectat de o secetă majoră, care a dus la reducerea drastică a nivelului apei. Iar râurile care se varsă în apele sale au depozitat munți de deșeuri plastice în ultimii ani.

Voluntarii locali, muncitori și chiar un „influencer” francez încearcă să dea la o parte tonele de deșeuri. Care, alături de industria de minerit din apropiere, au contaminat apele rîului. „Lacul nostru Uru Uru, care avea 214 kilometri pătrați, astăzi are o suprafață a apei redusă la doar 30 de kilometri pătrați”, a declarat un volunatar pentru Reuters.

Oamenii se tem că lacul va avea o soartă cu cea a lacului Poopo, aflat la doar 60 km distanță, care a dispărut aproape complet. Cândva al doilea cel mai mare lac al Boliviei, acum a ajuns un imens platou sărat de noroi.

Descriind imaginea lacului Uru Uru înecat în plastic ca fiind „șocantă”, Saul Deane de la organizația caritabilă locală Total Environment Center a spus că există o legătură între râuri și plastic. „Aici este o doar o fărâmă asupra unui posibil viitor distopic”, a avertizat el.

Lacurile de munte din Bolivia sunt situri majore protejate în temeiul Convenției internaționale Ramsar pentru conservarea zonelor umede, în special celor care oferă habitatul păsărilor acvatice. Celebrul lac Titicaca se confruntă cu poluarea și extinderea orașelor în apropierea țărmului său, în timp ce Lago Poopó, fost al doilea ca mărime după Titicaca, a secat complet în 2015.

Nivelul apei lacului Uru Uru a fost redus la aproximativ 25-30% din capacitatea sa maximă, fiind afectat puternic de poluarea urbană și minieră.

„E păcat că atât de multe gunoaie au ajuns aici, pentru că s-au acumulat în mulți ani, poate chiar într-un deceniu. Acum trebuie să ne gândim la viitor. Să curățăm și apoi devenim conștienți că asta nu trebuie să se mai întâmple”, spune influencerul francez care a ajutat la curățarea lacului.