Cod galben de viscol în toată țara! Meteorologii de la ANM avertizează asupra manifestărilor vremii care vor avea loc în ziua de joi.

Iarna își intră ușor-ușor în drepturi în mare parte din țară. Dacă până acum fenomenele specifice anotimpului rece mai degrabă au lipsit, joi trebuie să ne așteptăm la viscol, zăpadă viscolită și scăderea vizibilității pe arii întinse.

În consecință, ANM a emis mai multe avertizări Cod galben de viscol, valabile pentru zone din cele trei mari regiuni istorice ale României.

Cod galben de viscol în toată țara! 13 județe sunt vizate

Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie – ANM a emis, joi dimineaţa, mai multe avertizări Cod galben de viscol, valabile în următoarele ore în zonele montane din 13 judeţe.

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, la o altitudine de peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 90-100 km/h, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

Până la ora 10:00, în judeţele Vrancea (zona de munte), Iaşi şi Vaslui se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55 – 60 km/h, iar în zona Carpaţilor de Curbură, 70 – 90 km/h, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

Cod galben de viscol în toată țara! Nordul Moldovei și Oltenia

Fenomene similare vor fi până la aceeaşi oră şi în judeţul Botoşani, respectiv în localităţile: Albeşti, Ştefăneşti, Coţuşca, Rădăuţi-Prut, Călăraşi, Avrămeni, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniş, Vlăsineşti, Mileanca, Santa Mare, Drăguşeni, Durneşti, Dobârceni, Mihălăşeni, Viişoara, Hăneşti, Săveni, Ripiceni, Româneşti, Mitoc, Adăşeni şi Răuşeni.

De asemenea, până la ora 9:00, în zona de munte a judeţelor Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 70-80 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 90 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

UPDATE: Cod galben de ceață. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă, dar şi intensificări ale vântului, ce vizează patru judeţe.

Astfel, până la ora 10:30, în judeţul Bihor (localităţile: Oradea, Sânmartin, Oşorhei, Nojorid, Ceica, Holod, Sântandrei, Hidişelu de Sus, Borş, Lăzăreni şi Drăgeşti) se va semnala ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, şi care va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zonele montane din judeţele Gorj şi Vâlcea, la altitudini de peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 80 – 100 km/h, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

Totodată, până la ora 13:00, în zona de litoral al judeţului Tulcea, temporar, vântul va sufla cu rafale, în general, de 55 – 65 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.