Anunțul făcut de liderul extremei drepte l-a luat prin surprindere pe partenerul de coaliţie, Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S).

”Să mergem imediat în Parlament, pentru a lua act că nu mai există o majoritate (…) şi să le redăm rapid cuvântul alegătorilor”, a cerut Matteo Salvini într-un comunicat.

Această decizie bruscă a lui Matteo Salvini a provocat furia şefului Guvernului Giuseppe Conte şi a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio. Într-un scurt comunicat dat publicităţii de biroul său, Giuseppe Conte, care este apropiat de Mişcarea 5 Stele, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini împotriva miniştrilor săi şi l-a acuzat că lucrează cu „sloganuri” pentru a-şi spori popularitatea.

„Trebuie să explice în faţa alegătorilor care au crezut în promisiunea schimbării motivele care l-au făcut să întrerupă timpuriu şi abrupt activitatea guvernului”, a precizat Conte.

Di Maio l-a acuzat, la rândul său, pe Salvini că neglijează interesele ţării, din cauza sondajelor care-i sunt favorabile.

Proiectul trenului de mare viteză între Torino şi Lyon, cunoscut sub numele TAV, susţinut de Uniunea Europeană, este un subiect de dispută între partenerii din coaliţia de la Roma, M5S şi Liga. Conte este de partea formaţiunii de dreapta, care doreşte realizarea proiectului franco-italian în valoare de miliarde de euro. Salvini avertizase luni că oricine se opune TAV periclitează coaliţia guvernamentală.

Presa italiană spune că Liga ar vrea ca alegerile legislative să aibă loc în a doua jumătate a lui octombrie și sunt date zilee 13, 20 și 27. Indiferent însă de data aleasă Liga intră în campanie de pe o poziţie de forţă, în contextul în care este creditată în sondaje cu 36-38% din intenţiile de vot, eventual un scor şi mai mare, care-i permite să guverneze aproape singură sau cu sprijinul pe care deja îl are al Partidului Fratelli d’Italia. M5S este creditată în schimb cu 17% din intenţiile de vot.