Se anunță un adevărat hoas la granița cu România. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă online pentru jurnaliştii străini. Potrivit acestuia, Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

În acest context, ministrul ucrainian a lansat un apel la adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei. În același timp, atât Ucraina, UE, SUA cât şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea pentru importanta concentrare de trupe ruseşti în apropiere de frontiera ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014.

Totodată, unii oficiali occidentali au declarat că această concentrare de forţe este acum mai mare decât la momentul anexării Crimeei.

“Militarii ruşi continuă să ajungă în imediata apropiere a frontierelor noastre în nord-est, în est şi în sud. În circa o săptămână, ar urma să ajungă la o forţă combinată de peste 120.000 de militari”, a declarat Kuleba în conferinţa de presă online.

Acesta a mai menționat că nu este exclus ca rușii să trimită în continuare un număr și mai mare de militari în perioada ce va urma.

“Asta nu înseamnă că nu vor mai trimite trupe dacă ajung la acest număr”, a spus Kuleba, avertizând că Moscova este imprevizibilă, deşi Ucraina nu-şi doreşte un conflict cu Rusia.

Peste 150.000 de soldați la granița Ucrainei

De celaltă parte, șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell,a oferit și el o serie de declarații în acest context. Potrivit acestuia, Rusia a concentrat peste 150.000 de soldaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea.

În acest context, Dmitro Kuleba a făcut apel la Moscova să se reangajeze în respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, unde Rusia susţine trupele separatiste în conflictul declanşat în 2014.

Totodată, șeful diplomaţiei ucrainene a vorbit și despre o evenutală înțelegere. Mai exact, potrivit acestuia, soluţionarea conflictului nu pare posibilă decât prin intermediul dialogului în format Normandia – cu participarea Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei – întrucât tentativele sale de a discuta telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov, la fel ca şi cele ale preşedintelui Volodimir Zelenski de a vorbi cu şeful statului rus Vladimir Putin, s-au soldat cu un eşec.

De menționat este faptul că, declarațile făcute de Kuleba au venit în timpul participării la o reuniune a miniştrilor de externe din UE prin videoconferinţă. El a mai făcut un apel în mod deschis la omologii săi să înceapă să ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni sectoriale împotriva Rusiei.

De asemenea, oficialul a recunoscut că a simţit că miniştrii UE nu sunt gata pentru o astfel de decizie dar a precizat că le-a spus că sancţiunile individuale împotriva unor oficiali ruşi “sunt bune, îşi realizează scopul, dar nu sunt suficiente”.