Pandemia de coronavirus a dat peste cap activitatea şcolilor auto şi a centrelor de examinare, care au fost închise o perioadă. Acum, cei care vor să obţină permisul de conducere sunt nevoiţi să aştepte săptămâni sau chiar luni de zile între examenul teoretic şi proba practică, din cauza aglomeraţiei şi a regulilor ce trebuie respectate.

La Sibiu, spre exemplu, s-a ajuns la o perioadă de aşteptare de 3 luni între cele două probe.

În fiecare zi, doar în Sibiu, se înscriu circa 100 de persoane pentru susţinerea examenului teoretic, însă şi aceştia trebuie să aştepte, pentru că durează cel puţin o lună până să ajungă în sala de examinare.

„În acest moment, la nivelul judeţului Sibiu, prima zi de programare online disponibilă este 26 octombrie”, a declarat Andreea Ştefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu, potrivit Digi24.

Odată obţinută proba teoretică, cursanţii au de aşteptat încă două luni sau mai mult pentru a ajunge să dea „traseul”.

„Mi se pare cam prea mult timpul de aşteptare… până la sală şi oraş, din câte am înţeles, minim 45 de zile, dacă nu mai mult. Tre’ să învăţăm mult mai mult, că altfel nu ştiu… Se uită în 45 de zile”, spune un tânăr care abia aşteaptă să devină şofer. „Înseamnă că va trebui să luăm automat ore suplimentare, care reprezintă și un cost suplimentar”, afirmă o altă persoană.

„Este perioada foarte mare de asteptare între examenul de la sală și examenul de la traseu. Așteaptă și două luni, două luni și jumătate între cele două examene”, confirmă această situaţie şi Horațiu Baltador, director al unei școli de şoferi.

Perioada mare de timp dintre cele două examene poate duce şi la alte probleme, atrag atenţia specialiştii. „Este o problemă foarte gravă. Elevii își pierd din îndemânare, din aptitudini și atunci automat intervin eșecurile”, spune Gigi Cătălina, profesor de legislație și instructor auto.

Cei care vor să fie siguri că trec de proba practică mai apelează la şedinţe de condus, în medie trei la număr. O astfel de şedinţă extra alături de un instructor auto costă câte circa 100 de lei.