În ultima săptămână a lunii au gust, polițiștii rutieri au reținut peste 3.700 de permise de conducere şoferilor care au pus în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, prin depăşirea vitezei legale, efectuarea de depăşiri neregulamentare, neacordarea de prioritate pietonilor sau celorlalte vehicule şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

IGPR informează că în perioada 24 – 30 august, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere, poliţiştii rutieri (alături de poliţişti de ordine publică) au acţionat în toată ţara pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Astfel, potrivit sursei citate, pentru neregulile rutiere depistate în trafic, au fost aplicate 37.454 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 14.017 au fost pentru depăşirea regimului legal de viteză, 2.367 pentru abateri săvârşite de pietoni, 1.598 pentru abaterile săvârşite de biciclişti, 573 pentru depăşiri neregulamentare, 465 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 447 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice şi 219 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor.

Peste 3700 de permise suspendate

Totodată, au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 3.702 permise de conducere.

Sursa citată mai precizează că dintre acestea, 1.334 au fost pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 573 pentru depăşiri neregulamentare, 465 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 447 pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 219 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor.

În același timp, au fost retrase 1.298 de certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecţiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligaţii legale.

Tot în această perioadă, poliţiştii rutieri au constatat 699 infracţiuni, dintre care 582 contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, 246 au fost fapte de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, 180 au reprezentat fapte de conducere fără permis, 73 de fapte de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, 27 de fapte de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi 16 de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.