Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile au decis relaxarea anumitor restricţii începând chiar din acest weekend, de pe 15 mai, urmând ca măsuri similare să fie luate apoi de la 1 iunie şi 1 iulie.

Guvernul se reuneşte vineri, 14 mai, pentru a adopta măsurile de relaxare

Ulterior, premierul Florin Cîţu a declarat că şedinţa Executivului în care va fi adoptată hotărârea pe tema măsurilor de relaxare ce vor fi implementate pentru 15 mai – 1 iunie, dar şi pentru etapele ulterioare, va avea loc vineri, 14 mai.

Şeful Guvernului le-a transmis totuşi românilor că nu se întrevede o ridicare a stării de alertă, iar pandemia nu a dispărut, cu toate că cifrele arată tot mai bine în ultimele zile: „Lucrurile merg bine, dar să nu credem că a trecut.”

„Este un pas important mai devreme decât estimasem”

„Starea de alertă rămâne. Vom avea o şedinţă de Guvern mâine în care vom modifica în funcţie de deciziile pe care le-am luat astăzi împreună. Foarte important, apar aceste relaxări, dar toţi românii trebuie să înţeleagă că suntem încă în pandemie.

Avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm. În spaţiul închis rămâne masca, în staţii de autobuz, în zone aglomerate (…), pieţe în aer liber. Este un pas important mai devreme decât estimasem şi lucrurile merg bine, dar să nu credem că a trecut. Trebuie să mergem să ne vaccinăm.

Mâine vom face hotărârea de Guvern. Mâine vom avea hotărârea CNSU şi vom mai veni cu detalii exact despre ce se întâmplă între 15 mai şi 1 iunie”, a declarat premierul Florin Cîţu, invitat la Digi 24, potrivit Agerpres.

Renunţăm prea devreme la mască în spaţiile deschise?

Întrebat dacă măsura eliminării portului măştii în exterior nu este una luată prea devreme, prim-ministrul spune că a fost crescut numărul indicatorilor analizaţi de autorităţi şi, pe baza acestora, dar şi a faptului că valul trei „a mers mai bine decât de aşteptam”, s-a decis să se renunţe la mască încă de pe 15 mai.

„A câta oară mi se spune că sunt prea optimist… Anul trecut mi se spunea că sunt prea optimist când am spus că vom lua măsurile cele mai bune ca să evităm o criză economică, am avut cea mai mare creştere economică, am avut încasări anul acesta, am câştigat încrederea investitorilor străini.

Când am început şi am avansat această dată de 1 iunie, mi s-a spus că sunt prea optimist şi nu se va întâmpla. Am avut mai multe scenarii şi în discuţia pe care am avut-o şi cu domnul preşedinte, am zis să luăm în calcul să creştem puţin indicatorii la care ne uităm şi dacă avem rezultate mai bune la unii dintre aceşti indicatori, vom lua măsurile mai devreme.

A fost un cumul de factori, a mers mai bine valul trei decât ne aşteptam”, a declarat Florin Cîţu.

În plus, şeful Guvernului a subliniat că rata de pozitivare a scăzut în România, în corelaţie cu rata de vaccinare anti-COVID în creştere.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României