Plimbată ca un cartof fierbinte între ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, ideea izolării bătrânilor în afara familiilor continuă să genereze reacții dure. Unul dintre anunțuri anunță chiar o demitere a guvernului Ludovic Orban prin moțiune de cenzură.

Călin Popescu Tăriceanu spune că măsura, care din punctul lui de vedere este deocamdată testată pentru a vedea reacția populației, are o cheie politică și că în spatele ei ar sta studii sociologice care arată că încrederea în PNL se prăbușește în rândul oamenilor de peste 65 de ani. Practic, spune Tăriceanu, prin implementarea acestei măsuri acești oameni nu vor putea participa la vot la următoarele alegeri.

După ce face o trecere în revistă a motivelor care stau la baza acestei intenții, Tăriceanu anunță și bomba: ”cei care suntem azi în opoziție nu vom avea niciun fel de reținere, cu toată situația excepțională în care ne aflăm, să depunem o moțiune de cenzură”. Fostul premier mai anunță și faptul că Opoziția nu va permite organizarea unor alegeri atâta timp cât o parte a populație este în imposibilitatea de a ajunge la urne.

Iată ce scrie Căline Popescu Tăriceanu pe pagina lui de socializare:

”Cred că e o testare a reacției populației cu privire la o asemenea măsură. De ce? Interdicția pentru persoanele de peste 65 de ani să iasă din casă în intervalul de 2 ore care a fost fixat prin decret nu e o măsură umanitară, de grijă față de cei în vârstă. Din contra, eu cred că este o măsură discriminatorie, umilitoare, care îi face pe cei de peste 65 de ani să simtă că nu au o judecată la fel de matură cum poate are o persoană de 25 sau 30 de ani. Adică, cei de peste 65 de ani nu ar fi în stare să își ia măsurile de precauție, de distanțare socială, de protecție medicală și sanitară.

Toate măsurătorile indică în acest moment că PNL este într-o pierdere de viteză. Ei pierd zilnic votanți din categoria persoanelor vârstnice care sunt nemulțumite de introducerea acestei măsuri și vor să forțeze carantinarea lor, în așa fel încât la viitoarele alegeri să nu poată participa la vot.

Vreau să va spun foarte clar că, dacă o astfel de măsură se introduce, cei care suntem azi în opoziție nu vom avea niciun fel de reținere, cu toată situația excepțională în care ne aflăm, să depunem o moțiune de cenzură. Și niciun scrutin electoral nu se va desfășura atâta vreme cât toată populația României nu este capabilă, din cauza măsurilor pe care le ia Guvernul, să participe la scrutin. Că să fie foarte clare toate lucrurile acestea!

Cei care stau acasă și nu sunt infectați de virusul de care toată lumea se sperie nu au de ce să fie duși în carantină, adică să fie luați din case și mutați în altă parte.”