Iniţiatorii doresc să definitiveze proiectul cât mai curând pentru a fi aprobat până în vară, ceea ce ar însemna că ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

“Cred sincer că cei care desfăşoară activitate agricolă ca persoane fizice autorizate, firme, întreprinderi individuale, asociaţii familiale, etc. şi care produc pentru piaţă, deci au un volum de activitate comercială semnificativ, trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozite. Venitul agricol nu trebuie să facă notă discordantă în cazul în care această activitate este desfăşurată în scop comercial.
În cazul în care fermierul produce în principal pentru consumul propriu, e vorba despre fermele de subzistenţă, considerăm că impozitarea trebuie să fie mai relaxată sau să nu se perceapă impozit, dar în cazul în care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea producţiei, atunci e clar că trebuie impozitată şi vorbim aici de cei care exploatează zeci, sute de hectare de teren, care au sute de oi, vaci şi porci şi care trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozit”, a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii consideră că abordarea este absolut corectă, deoarece aceşti agricultori beneficiază de subvenţii consistente de la bugetul central, fără să contribuie cu nimic la visteria statului.

Tanczos a mai spus că în prealabil propunerea a fost discutată cu reprezentanţii fermierilor, iar aceştia sunt şi ei de acord să intre într-un sistem de evidenţă şi impozitare corect.