Trimiterea acestei scrisori vine în urma deciziei adoptată luni în consiliul de miniştrii de la Atena vizând vânzarea ‘imediată’ a participaţiilor deţinute de statul grec la OTE, Hellenic Postbank şi două dintre porturile cele mai mari ale Greciei, se arată într-un comunicat al Ministerului grec de Finanţe.

În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru a prelua un pachet de 30% din acţiunile OTE şi dispune, de asemenea, de o opţiune pentru a prelua un alt pachet de 10%, opţiune pe care o poate activa până în luna decembrie 2011. La rândul său, statul grec deţine un pachet de control de 16% la OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est.

Grecia intenţionează să-şi vândă anul acesta participaţia sa deţinută la OTE, în cadrul unui program de vânzare de active ce ar urma să aducă la buget 50 de miliarde de euro. Guvernul grec are dreptul de a vinde 10% din OTE către Deutsche Telekom la un preţ de 15% peste preţul mediu de piaţă în ultimele 20 de zile.

Deutsche Telekom este ‘puţin mai ezitantă’ în privinţa majorării participaţiei de 30% deţinută la operatorul elen de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE) din cauza recesiunii din Grecia şi a lipsei de cooperare din partea guvernului, a declarat în urmă cu câteva zile şeful Deutsche Telekom pentru Europa, Roland Mahler.

Anterior, purtătorul de cuvânt de la Deutsche Telekom, Andreas Leigers, a declarat că Deutsche Telekom îşi va respecta obligaţiile asumate în calitate de acţionar, după ce cotidianul ‘Financial Times Deutschland’ a publicat un articol conform căruia grupul german încearcă să amâne achiziţia având în vedere situaţia negativă în care se află OTE.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).
SURSA: Agerpres