În total, la nivelul unităților de învățământ din întreaga țară, vor fi afectați aproximativ 17.000 de angajați, reprezentând personalul didactic auxiliar, respectiv: bibliotecari, laboranți, informaticieni, secretari etc. Gradația de merit reprezintă 25% din salariul de bază.

"Considerăm că este o discriminare și o lipsă de recunoaștere a importanței pe care o are personalul didactic auxiliar într-o unitate de învățământ. Gradația de merit se acorda pentru activitatea deosebită, iar efortul bugetar nu era atât de mare, însă pentru colegii noștri sumele primite în plus înseamnă foarte mult. Din păcate, Ministerul Educației continuă să își bată joc de angajații din învățământ", a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.

FSLI a dat și câteva exemple de salarii ale personalului auxiliar: un bibliotecar are salariul, împreună cu gradația de merit, de 1.175 de lei. Odată cu eliminarea acestui surplus, acesta va primi doar salariul de bază, de 940 de lei.  Salarii similare vor primi și informaticienii de grad IA (de la 1.240 de lei, vor primi 992 lei acum,) , laboranții (de la 1.123 lei, vor primi acum 899 lei) și secretarii (de la 1.205 lei, vor primi acum 964 lei).