De asemenea, de la Gheorghe Ştefan a fost confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a fost menţinută măsura sechestrului până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro, informează Mediafax.

La termenul din data de 06 ianuarie 2017, Gheorghe Ştefan le-a cerut judecătorilor şi înjumătăţirea pedepsei de şase ani de închisoare pe care o execută în urma condamnării din dosarul Microsoft, argumentând că a făcut un denunţ în urma căruia "o altă persoană a fost trimisă în judecată".

Cei patru inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia

Cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft şi-au recunoscut vinovăţia, în octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc ultimul termen al procesului, Dorin Cocoş susţinând că regretă „din tot sufletul" faptele comise şi a promis că se va îndrepta ca un „bun român".

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a finalizat judecarea dosarului Microsoft, în care sunt acuzaţi oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan. 

În ultimul cuvânt în sala de judecată, cei patru inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au spus că regretă ce au făcut. 

"Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veţi condamna la muncă în folosul comunităţii. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greşit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt", le-a spus judecătorilor Dorin Cocoş. 

Nicolae Dumitru aproape că a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraţilor de pe o foaie realizările sale. 

"Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii şi cunoscuţii. Am doi băieţi. Doresc să repar răul făcut", a declarat Nicolae Dumitru. 

Şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi-a recunoscut vinovăţia, deşi el a refuzat acest lucru în timpul anchetei de la DNA. 

"Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins şi nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aş fi ştiut legile, nu aş fi ajuns în faţa dumneavoastră", le-a spus Gheorghe Ştefan magistraţilor. 

Fostul ministru Gabriel Sandu a anunţat în sala de judecată că a depus un denunţ la Departamentul de Justiţie din SUA şi la Ministerul Justiţiei din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar şi pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică. 

"Eu nu înţeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanţe. Până la urmă, înţeleg că eu sunt singurul vinovat, deşi am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele şi să fac denunţurile necesare pentru a fi judecaţi cei 10 miniştri", a susţinut Gabriel Sandu. 

Fostul ministru a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, care l-a rugat să explice cum a primit peste 2 milioane de euro într-un offshore şi ce a făcut cu aceşti bani. 

"Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro şi i-am folosit la plata campaniei electorale", a fost răspunsul dat de Gabriel Sandu. 

În luna martie, trei judecători de la instanţa supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocoş – 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan – 3 ani cu executare. În plus, magistraţii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ştefan. 

Sentinţa a fost atacată cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie.