Veste extraordinară pentru lumea educațională din Statele Unite, după ce fosta profesoară a Facultăţii de Medicină Albert Einstein, Dr. Ruth Gottesman, a anunțat o donație fără precedent de un miliard de dolari către această instituție de învățământ din New York.

Această sumă, cea mai substanțială donație de acest fel din istoria Statelor Unite, este destinată acoperirii taxelor școlare ale tuturor studenților, transmite Reuters.

Donație fără precedent pentru o facultate de medicină din New York

Dr. Ruth Gottesman, căreia îi revine acest gest impresionant, donează această sumă din averea soțului său decedat, David ”Sandy” Gottesman, un cunoscut expert financiar pe Wall Street și investitor în Berkshire Hathaway.

Gottesman s-a alăturat facultății de medicină în 1968. În perioada cât a predat aici, a făcut cercetări în domeniul dizabilităţilor de învăţare la copii şi a creat un program de alfabetizare pentru adulţi.

Deși a plecat din cadrul facultății în urmă cu mulți ani, Gottesman rămâne legată de instituția de învățământ, fiind președinta consiliului de administrație al școlii și membră a consiliului de administrație al Montefiore Health System, spitalul afiliat facultății.

”Îi sunt foarte recunoscătoare fostului meu soţ Sandy pentru că mi-a lăsat aceste fonduri în grijă şi sunt fericită să am marele privilegiu de a face acest dar pentru o cauză atât de demnă”, a spus ea într-un comunicat comun, semnat alături de instituţia de învăţământ.

Prin intermediul acestei donaţii, tuturor studenţilor la zi li se va rambursa taxa pentru semestrul de primăvară 2024, iar toţi viitorii studenţi vor învăţa gratuit. Taxa de şcolarizare la această facultate este de 60.000 de dolari pe an, iar mulţi studenţi acumulează credite de peste 200.000 de dolari după absolvire.

„Această donaţie istorică – cea mai mare făcută vreodată unei şcoli de medicină din ţară – va face ca niciun student de la şcoala de medicină Albert Einstein să nu mai fie nevoit să plătească vreo taxă de şcolarizare”, respectiv 60.000 de dolari pe an de studiu, a precizat spitalul universitar Montefiore într-un comunicat.

Bucurie imensă printre studenți la aflarea veștii

Anunţată în faţa a sute de studenţi reuniţi într-un amfiteatru, vestea privind această donație a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase, strigăte şi îmbrăţişări, potrivit unei înregistrări video postate luni pe X de către spitalul universitar Montefiore, de care aparţine şcoala de medicină Albert Einstein.

”Acest dar transformator are drept scop atragerea unei game diverse şi talentate de persoane, care altfel n-ar fi dispus de mijloace pentru a urma o educaţie medicală”, a precizat instituţia de învăţământ, adăugând că este cel mai mare dar oferit unei şcoli medicale din Statele Unite.

Facultatea, la care sunt înmatriculaţi circa 1.100 de studenţi, este situată în Bronx, o zonă care se clasează pe ultimul loc în statul New York din punctul de vedere al indicatorilor şi factorilor de sănătate, potrivit Institutului pentru sănătatea populaţiei din cadrul Universităţii din Wisconsin.