Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Rusiei, a cerut Moscovei să bombardeze Germania.

Francis Scarr, corespondent BBC în Rusia, a postat un videoclip pe rețelele de socializare și îl citează pe Soloviov spunând că germanii trebuie să „știe ce noi lideri naziști au crescut și adus la putere”, potrivit Sky News.

Propagandistul a continuat, spunând: „Farisei europeni, nemernici naziști!”.

Germania, la un pas să trimită tancuri grele Leopard către Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri Parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, notează AFP.

Cancelarul german a fost întrebat ce a schimbat poziția Germaniei și de ce trimiterea de tancuri nu mai este considerată acum o provocare.

„Ar fi o greșeală gravă să acționăm singuri, trebuie să ne coordonăm cu partenerul și aliații noștri. Nu am folosit niciodată cuvântul „provocare”. Provocarea este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Scholz.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate.

Pentru Ucraina, sprijinul militar este crucial

Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.

„Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii”, a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aliaţii au numărul de tancuri” necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că „nevoile sunt mai mari” decât „cinci, zece sau cincisprezece tancuri”.

Ţările care au achiziţionat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forţele lor armate trebuie să obţină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta.

Pentru Ucraina, sprijinul militar şi financiar al aliaţilor occidentali este crucial. Ea spune că are nevoie de sute de tancuri moderne şi alte armamente pentru o nouă ofensivă.