Probleme serioase pentru cea mai mare economie a Europei!

Inflaţia continuă să crească în Germania! De mai bine de un sfert de secol nu s-a mai înregistrat un asemenea nivel

Rata inflaţiei a urcat în Germania la cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol. Oficiul Federal de Statistică a anunţat luni, 30 august, că prețurile au crescut în luna august cu 3,9% în comparație cu anul precedent.

Inflaţia a continuat astfel să crească şi în august şi a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani. În decembrie 1993, inflaţia atingea în Germania un nivel de 4,3%.

Prețurile de consum în cea mai mare economie europeană și-au continuat tendința ascendentă în ultimele luni, pe fondul creșterii costurilor la energie și alimente, precum și al anulării reducerii temporare a TVA, măsură introdusă anul trecut, prin care s-a urmărit atenuarea efectelor economice nocive ale pandemiei, prin stimularea consumului intern, transmite Deutsche Welle.

Ce se va întâmpla în lunile următoare, potrivit experţilor?

Prețurile de consum vor continua să crească în lunile următoare, consideră analiştii, unii dintre ei preconizând rate ale inflației de până la 5%. Aceștia consideră însă că este vorba de un fenomen temporar.

“Este probabil ca actuala creștere să fie una temporară”, afirmă Christine Volk, economist-șef la creditorul public KfW, într-o deeclaraţie pentru AFP.

La fel de probabilă este și o revenire a inflației sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, a explicat aceasta, avertizând însă că penuria de componente cheie, cum ar fi cipurile pentru componentele electronice, ar putea avea un ”impact asupra portofelului consumatorilor, deoarece companiile vor transfera cel puțin parțial o parte din aceste costuri către clienți”.

Factorii care duc la majorarea prețurilor vor dispărea odată ce economia globală se va normaliza – când întreprinderile afectate de pandemie vor reveni la capacitate maximă, problemele lanțurilor de aprovizionare vor fi rezolvate, sunt de părere bancherii.

Există însă şi voci mai puţin optimiste, unii experţii fiind de părere că inflația ridicată va dura mai mult decât spune banca centrală.

Sursă foto: Dreamstime