Invitată joi seara la emisiunea “Punctul de întâlnire”, realizată de Radu Tudor, ministrul Muncii a vorbit, printre altele, şi despre majorarea pensiilor în acest an.

Ce schimbări aduce Raluca Turcan la Ministerul Muncii?

Pentru început, Raluca Turcan a prezentat cele mai importante proiecte pe care le desfăşoară, în acest moment, la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

“Eu ca ministru mi-am asumat să demarez şi, sper eu, să duc la bun sfârşit o reformă complexă a pensiilor prin care să eliminăm inechităţile care există în momentul de faţă în sistemul de pensii, să legăm pensiile de contributivitate, să venim cu o variantă care să crească mai mult pensiile mai mici, astfel încât să fie diminuat decalajul dintre cea mai mică pensie şi cea mai mare pensie.

În paralel, am început acel proces arhicunoscut de digitalizare a tuturor celor 5 milioane de pensii, astfel încât un om aflat în pensie sau unul care urmează să intre la pensie să poată să-şi acceseze propriu dosar sau viitorul dosar. E o activitate extrem de complexă şi pe care o monitorizez în fiecare zi.

De altfel, alaltăieri am lansat procedura de angajare a încă 1.000 de oameni în Casele judeţene de Pensii, pe perioadă determinată, oameni care să aibă competenţe în special digitale şi de cunoaştere a sistemului de pensii şi care să intre în acest proces de Sisif în care sute de mii de dosare cu şină să aibă toate datele băgate în format electronic, inclusiv adeverinţe care să confirme perioadele de contributivitate”, a declarat Raluca Turcan.

Cresc pensiile în România cu cel puţin rata inflaţiei

Întrebată de realizatorul Antena 3 dacă pensiile vor creşte în România în acest an măcar cu rata inflaţiei (5,1% în luna iulie, potrivit BNR), Raluca Turcan a răspuns afirmativ:

“Termenul asumat de noi pentru recalcularea pensiilor este începutul lui 2023. Asta nu înseamnă că, în materie de majorare de pensii, nu se întâmpla nimic până atunci. Noi rămânem pe actuala Lege a pensiilor până în 2023. Dacă lucrurile merg bine în economie, atunci se va aplica actuala lege şi pensiile vor fi indexate cel puţin cu rata inflaţiei.

Momentul în care se majorează pensiile se anunţă şi nu se discută. (…) Nu mă veţi auzi făcând speculaţii cu ziua şi momentul şi suma cu care o să crească pensiile. (…) Suntem în vigoare pe actuala lege a pensiilor care prevede indexarea pensiilor la începutul anului, cel puţin cu rata inflaţiei. Rămânem pe legea în vigoare, cum să nu!”, a declarat Raluca Turcan.

Sursa foto: Dreamstime