A avut loc prima confruntare la televiziune între favoriţii la a-i succeda Angelei Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei!

Candidatul Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, cel mai bine văzut de germani după confruntarea televizată

Annalena Baerbock (reprezentanta Verzilor), Olaf Scholz (SPD) și Armin Laschet (CDU-CSU) s-au confruntat pe diferite teme de actualitate, duminică seara.

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a aliatul ei bavarez CSU, Armin Laschet, considerat mult timp drept un succesor sigur al cancelarului Merkel, a obţinut însă cel mai mic scor după dezbaterea de duminică, indică primele date.

Potrivit unui sondaj rapid al Institutului Forsa, Olaf Scholz a câștigat prima rundă, cel puţin 36% dintre cei chestionați indicându-l pe acesta drept câștigătorul primei confruntări.

Annalena Baerbock a fost aleasă de 30% dintre participanţii la sondaj, în timp ce Armin Laschet i-a convins pe doar 25% dintre germani, scrie ziarulromanesc.de.

Olaf Scholz
Annalena Baerbock
Armin Laschet

În cadrul acestui sondaj, germanii au fost întrebaţi şi care candidat a fost “cel mai simpatic”. Ordinea s-a păstrat şi aici: Olaf Scholz cu 38%, Annalena Baerbock cu 37%, iar Armin Laschet cu 22%.

Clasamentul a fost acelaşi şi la întrebarea “Care a fost cel mai credibil candidat?”

Probleme mari pentru Armin Laschet şi conservatori

La întrebarea “În cine aveți încredere cel mai probabil să conducă țara?”, candidatul SPD i-a spulberat pe contracandidaţii săi. Olaf Scholz a fost ales de 47% dintre respondenţi, fiind urmat de Laschet cu 24% şi Baerbock, cu 20%.

Duminică, a fost publicat şi un alt sondaj că Partidul Social Democrat (SPD) câştigă şi mai mult în preferinţele electoratului în faţa conservatorilor Angelei Merkel.

Susţinerea pentru SPD a crescut cu două puncte procentuale de săptămâna trecută, ajungând acum la 24%, cel mai bun rezultat al lor din ultimii patru ani, potrivit sondajului INSA realizat pentru publicaţia Bild am Sonntag.

La rândul lor, conservatorii au pierdut un punct procentual, situându-se acum la 21% în preferinţele electoratului, cel mai prost scor al lor înregistrat vreodată în sondaje.

Sursa foto: Dreamstime