George Simion, preocupat de diasporă

Președintele Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR), George Simion, a subliniat importanța respectării și apărării drepturilor românilor care locuiesc în străinătate în cadrul Forumului oamenilor de afaceri români din diaspora. Evenimentul a fost organizat la Bruxelles.

George Simion a exprimat îngrijorarea față de lipsa preocupării anterioare a politicienilor români în ceea ce privește drepturile cetățenilor români în spațiul european.

Într-un comunicat emis de AUR, George Simion a afirmat că până în prezent, reprezentanții politici ai României la nivel european nu au acordat atenția cuvenită drepturilor românilor din diaspora.

Italia interzice numerele de înmatriculare românești

El a adus în discuție diverse aspecte, inclusiv interdicția asupra numerelor de înmatriculare din România în Italia. Astfel, a evidențiat necesitatea apărării acestor drepturi în cadrul spațiului economic comun european.

„Este foarte important pentru noi, în Italia spre exemplu, să nu se mai interzică numerele mașinilor din România. Este un drept pe care noi îl avem în spațiul economic comun european. Până acum politicienii noștri nu s-au preocupat de drepturile românilor care locuiesc în străinătate cum ar fi trebuit. Fie că vorbim de numere de înmatriculare, fie că vorbim de dubla cetățenie în Spania sau dreptul la muncă în Marea Britanie”, a subliniat liderul AUR.

George Simion a anunțat, de asemenea, intenția sa de a purta discuții cu Marco Campomenosi, șeful delegației partidului Lega din Italia, pentru a aborda și discuta aspecte legate de drepturile românilor din Italia.

Planurile includ și dialoguri cu reprezentanții altor state membre ale Uniunii Europene, având în vedere preocuparea pentru drepturile cetățenilor români în diverse țări europene.

george simion
SURSA FOTO: Dreamstime

George Simion, mesaj despre aderarea la Schengen

Pe lângă declarațiile referitoare la grija pentru diasporă, George Simion a vorbit și despre aderarea României la Schengen.

Liderul AUR este dezamăgit de eșecul diplomatic al guvernului PSD-PNL în privința aderării la Spațiul Schengen.

Potrivit liderului AUR, această situație are un impact negativ asupra cetățenilor români. Afectează în mod deosebit mediul de afaceri, în special domeniul transporturilor.

George Simion a afirmat că trebuie să se spună lucrurilor pe nume. El spune că, din păcate, posibilitatea aderării României nu va mai exista în următorii ani.

El a subliniat că acest eșec are consecințe directe asupra persoanelor fizice, care vor trebui să suporte controalele de frontieră. Consecințele sunt și asupra mediului de afaceri, în special în domeniul transporturilor.

Președintele AUR a adus în discuție și aspectul discriminatoriu întâlnit în instituțiile europene. Astfel, a caracterizat situația ca fiind o formă de „Europă cu două viteze”, unde românii se simt tratați ca cetățeni de mâna a doua în cadrul Uniunii Europene.

„Pornim această dezbatere de la faptul că România nu este primită în Schengen și practic această posibilitate nu va mai exista în următorii ani. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă anul trecut eram în aceeași formulă și asistam la eșecul diplomatic al echipei Predoiu – Bode – Iohannis – Ciolacu, astăzi putem pune cruce acestui subiect pentru cetățenii români. Ne afectează în calitate de persoane fizice pentru că trebuie să stăm la controale de frontieră, dar mai ales ne afectează afacerile, ne afectează domeniul transporturilor”, a spus George Simion.