Participanții au fost următorii: George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei; Zoltan Naghi, vicepreședintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei); Ionuț Purica, cercetător la Institutul Economic al Academiei Române și Director Executiv la Centrul de Consultare în Energie și Mediu; Răzvan Nicolescu, consultant partener la Deloitte, fost Ministru al Energiei și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Capital Online Meetings: „Schimbări în piața energiei”


La 1 ianuarie 2021, piața energiei din România s-a liberalizat. Oamenii au primit „garanția” verbală că prețurile lor nu vor fi modificate de această schimbare, însă după ce au apărut primele facturi, ANRE a început să amendeze cei mai importanți furnizori din România… Motivele? Nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării.

Acest subiect a fost comentat și de George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei:

„În principiu, liberalizarea pieței de energie este un lucru foarte bun. Vorbim de trecerea consumatorilor de energie dint-ro piață reglemnentată într-o piață concurențială. Lucrul acesta trebuie să satisfacă nevoile consumatorului. Deci în centrul acestei liberalizări trebuie să privim consumatorul, care este actorul principal, iar această liberalizare a pieței de energie trebuie să ducă înspre opținerea de către consumatorul de energie electrică a unui preț mai bun.

Se presupune că între furnizorii din piața concurențială ar trebui să existe un sentiment din acesta de efervescență și încercare de a prelua cât mai mulți clienți din piața reglementată, deci o competiție între furnizorii de energie electrică. Iar în această competiție, cel care are de câștigat este consumatorul final de energie electrică”, a declarat în timpul dezbaterii, George Niculescu.

Secretarul de Stat este și membru al Consiliului de Administrație al Romgaz și a vorbit despre cel mai important plan al companiei: participarea în proiectul Neptun Deep:

„Trebuie să vedem dacă oferta aceasta va fi acceptată de la cei de la Exxon. Din punctul meu de vedere, este un lucru bun ca o companie națională să facă acest pas și să exploateze zăcămintele atât de importante despre care vorbeam mai devreme.

Romgaz cumpără participația de la Exxon. În acel perimetru este și societatea OMV Petrom, iar operarea este un subiect de discuție între cele două companii. Eu sunt convins că dacă operarea va fi ori la OMV Petrom, ori la Romgaz, aceste două companii au maturitatea și experiența suficientă încât să exploateze în cele mai bune condiții aceste zăcăminte.”

Întreaga dezbatere poate fi vizionată pe canalul de Youtube EVZ Capital sau AICI.