Potrivit ultimului sondaj IRSOP realizat în Capitală înainte de alegeri, situația devine una extrem de controversată. Dacă până acum Nicușor Dan era preferatul alegătorilor, se pare că Gabriela Firea s-ar putea impune la o diferență extrem de mare de contra candidatul său.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că PNL şi USR au împreună o intenţie de vot de aproape 50% pe vot politic.

Astfel, potrivit sursei citate, Gabriela Firea este prima în topul preferințelor alegătorilor cu un procent de aproape 50%. Ea este urmată de Nicușor Dan, cu un procent de 35%, apoi de fostul șef al statului Traian Băsescu, care are un procent de 15%.

Cum arată procentele

Gabriela Firea 42%
Nicuşor Dan 35%
Traian Băsescu 15%
Călin Popescu-Tăriceanu 3%
Alţii 5%

În ceea ce privește preferinețe partidelor, PSD-ul este în frunte cu procent de peste 25%, iar spre mirarea tuturor, liberalii ocupă locul al treilea cu un procent de doar 21%. Locul doi este ocupat de USR, cu un procent de 25%.

PSD 26%
USR 25%
PNL 21%
PMP 8%
Pro România 6%
ALDE 4%
Alţii 10

În ceea ce privește realizarea sondajului, pentru acest sondaj IRSOP a intervievat telefonic 1.010 persoane între 21-23 septembrie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti.

Toleranţa de eşantionare este +/-3%. Procentele sunt calculate pentru respondenţii care au declarat că vor merge la vot.

De asemenea, potrivit sursei citate prezenţa la vot ar putea depăşi 45%.

Alegerile locale din acest an se vor desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, la Alegerile locale 2020 au fost stabilite reguli la urne și în sălile de vot, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Mai exact, cel mult cinci alegători vor avea acces deodată în sala de vot, aceștia vor fi obligați să se dezinfecteze pe mâini și să poarte mască.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.