România nu scapă de furtuni! O nouă avertizare a venit de la specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) şi vizează zilele de joi şi vineri.

Astfel, în intervalul joi, 1 iulie, ora 14:00 – vineri, 2 iulie, ora 06:00, peste jumătate din România se va afla sub o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente, grindină şi furtuni. În plus, există şi un Cod galben de instabilitate accentuată, valabil până vineri dimineaţa la ora 10:00, în alte 11 judeţe. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii, mai atrag atenţia meteorologii.

Cod portocaliu de vijelii şi ploi abundente

Codul portocaliu emis de meteorologi are în vedere vijelii puternice, grindină, ploi abundente și este valabil în perioada 01 iulie, ora 14:00 – 02 iulie, ora 06:00.

Sursa foto: meteoromania.ro

Din după-amiaza zilei de joi în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 60-70 l/mp.

Cod galben de privește instabilitate atmosferică temporar accentuată

Codul galben privește instabilitate atmosferică temporar accentuată, disconfort termic ridicat, și este valabil în intervalul 1 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 10:00.

În cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-40 l/mp.

Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

La ce trebuie să se aştepte locuitorii Capitalei?

În Bucureşti, vremea va fi călduroasă în intervalul joi, ora 10:00 – vineri, ora 10:00, mercurul din termometre urmând să urce până la 32 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Spre seară și noaptea, instabilitatea atmosferică va fi acentuată și se va manifesta prin intervale de timp cu înnorări, vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial.

Cantitățile de apă vor fi în medie de 10-20 l/mp. Temperatura minimă va fi, pe perioada nopţii, de 17-19 grade Celsius.