'Am semnat un număr de contracte comerciale care reflectă densitatea relaţiilor noastre economice', a declarat Macron, într-o conferinţă de presă comună cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani.

Potrivit părţii franceze, valoarea contractului pentru cele 50 de aparate Airbus A321 este de 5,5 miliarde de euro, iar pentru cumpărarea a 12 avioane de luptă Rafale, de 1,1 miliarde de euro.

În 2015, Qatarul a achiziţionat deja 24 de avioane Rafale în schimbul a 6,3 miliarde de euro.

Potrivit Palatului Elysée, emiratul a semnat de asemenea o scrisoare de intenţie pentru furnizarea a 490 vehicule blindate de tipul VBCI de către compania franceză Nexter, un contract potenţial de 1,5 miliarde de euro.

Alte contracte se referă la concesionarea exploatării şi mentenanţei metroului din Doha unui consorţiu SNCF/RATP, precum şi la depoluarea lagunelor Al Karaana de către grupul francez Suez.

Cele două state au semnat, de asemenea, mai multe acorduri strategice, printre care o 'declaraţie de intenţie privind cooperarea bilaterală în materie de luptă împotriva terorismului, a finanţării terorismului şi împotriva radicalizării'.

Prin semnarea acestor acorduri, micul emirat din Golf încearcă să demonstreze că nu este izolat pe scena internaţională, în pofida gravei crize care îl opune Arabiei Saudite şi aliaţilor acesteia, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, state care îl supun din luna iunie unui boicot politic şi economic.