Reacţia Ankarei este făcută în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, a acuzat Turcia cu o zi în urmă că are o „responsabilitate istorică şi criminală” în conflictul libian.

Franţa, pe care Macron o conduce, sau mai degrabă pe care nu reuşeşte să o conducă în acest moment, nu se află (în Libia) decât pentru a-şi urmări interesele cu o mentalitate distructivă”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Răspunsul oferit de Turcia

„Pe de o parte, NATO consideră Rusia o ameninţare. Dar pe de altă parte, Franţa, membră a NATO, să străduie să consolideze prezenţa Rusiei” în Libia, a adăugat acesta în timpul unei conferinţe de presă la Ankara.

Schimburile de replici între Paris şi Ankara marchează o amplificare a tensiunilor între cele două capitale, aliate în cadrul NATO, dar care în conflictul libian au poziţii opuse.

Turcia susţine militar Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în faţa forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei. Acesta din urmă este sprijinit în principal de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite. Conform mai multor analişti, Franţa de asemenea l-a susţinut pe Haftar, deşi Parisul neagă.

Conform ministrului Cavusoglu, în ciuda intereselor divergente ale Turciei şi Rusiei în Libia, Ankara şi Moscova încearcă împreună să obţină o încetare a focului.

După ce cu câteva săptămâni în urmă se părea că trupele lui Khalifa Haftar erau aproape de victoria militară în ofensiva lor pentru cucerirea capitalei Tripoli, între timp situaţia pe teren s-a schimbat în favoarea trupelor GNA, ca urmare a ajutorului militar oferit de Turcia.

Atac dur la adresa lui Macron

Cu sprijinul dronelor turceşti, trupele GNA ameninţă acum să cucerească Sirta, un punct strategic către est, ceea ce însă ar fi o ”linie roşie” pentru Egipt, care ameninţă cu intervenţia militară.

În faţa criticilor tot mai insistente ale Franţei, Turcia a reacţionat şi ea virulent în ultimele zile. „Ceea ce trebuie criticat şi pus sub semnul întrebării este politica Franţei, mai precis cea a preşedintelui Macron (…) Macron ar trebui să-şi dea seama că atacând Turcia nu va obţine nimic pe planul politicii interne. Sper că va învăţa lecţia”, a mai menţionat ministrul turc de externe.