"Deşi a început mai greoi această submăsură, în 2016 au fost avizate un număr de 159 de proiecte, mult mai mult decât în anul 2015. Numai Institutul (ICDP Mărăcineni n.r.) a avizat un număr de 61 de proiecte, dar au mai fost şi alte staţiuni puternice din ţară care au avizat mai multe proiecte, respectiv Iaşi – 38 şi Bistriţa – 27 de proiecte, etc", a precizat Mihai Coman, subliniind că staţiunile care au trecut în subordinea universităţilor şi-au pierdut dreptul de avizare. 

Potrivit sursei citate, întreaga sumă de bani alocată anului 2016 a fost cheltuită, respectiv 74 de milioane de euro, pentru cele 159 de proiecte. 

În ceea ce priveşte soiurile de pomi fructiferi sau arbuşti fructiferi preferaţi, din punct de vedere al suprafeţei cultivate, pe primul loc se află alunul, cu 392,30 de hectare, fiind urmat de nuc, cu 360,83 ha, afin – 339,91 ha, cireş – 232,17 şi măr – 211,95 ha. În schimb, la polul opus se află piersicul, cu numai 1,9 ha. Suprafaţa totală cultivată cu pomi şi arbuşti fructiferi este de 2.059,44 ha, iar numărul de plante cultivate este de 3.792.358. 

Şeful directorului general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni a adăugat că în cazul multor categorii de pomi fructiferi şi arbuşti, inclusiv alunul şi nucul, materialul săditor este adus în cea mai mare parte din import, întrucât România nu produce pomi certificaţi. Acesta a dat exemplu în cazul alunului, unde furnizorul din România este Staţiunea din Vâlcea, care poate produce 10.000 – 20.000 de aluni, însă necesarul este de 254.000 de pomi pentru a fi plantaţi în 2017. 

Regulamentul de selecţie a proiectelor finanţate prin PNDR 2020 a fost modificat

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a decis în luna iulie, împreună cu Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), să modifice Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele finanţate prin intermediul submăsurilor din PNDR 2014 – 2020, ca urmare a solicitărilor primite în sesiunile anterioare de depunere din partea potenţialilor beneficiari ai programului.

"Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă modificări ale Regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2014 – 2020). Ca urmare a solicitărilor primite în sesiunile anterioare de depunere din partea potenţialilor beneficiari ai PNDR, AFIR a decis împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR (AM PNDR) să modifice ROF-ul de selecţie şi de contestaţii pentru proiectele finanţate prin intermediul submăsurilor din PNDR 2014 – 2020", se spune într-un comunicat al AFIR. 

Una dintre cele mai importante modificări pe care o aduce noul ROF este aceea că în primele cinci zile calendaristice de la deschiderea sesiunii şi din fiecare etapă de depunere a proiectelor nu se aplică plafonul maxim de depunere, indiferent de valoarea totală a fondurilor solicitate prin proiectele depuse. 

"În acest fel, se asigură principiul egalităţii de şanse pentru toţi cei care au pregătit proiecte şi vor să le depună pentru a primi finanţare în această sesiune", subliniază AFIR. 

O altă modificare esenţială vizează plafonul maxim de depunere de 120% din nivelul alocării sesiunii anuale a măsurii/submăsurii/componentei, plafon care se majorează la 200%. 

"Precizăm că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte la termenul limită prevăzut în anunţul de lansare sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii/trimestrului respectiv ajunge la 200% (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Această prevedere nu se aplică în primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere", menţionează Agenţia. 

Totodată, o altă prevedere din noul ROF se referă la stabilirea unui termen de minimum şapte zile calendaristice de la publicarea formei finale a Ghidului Solicitantului pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, şi până la lansarea sesiunii de primire a Cererilor de Finanţare. 

"Modificările prevăzute de actualul ROF al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor se aplică tuturor sesiunilor de depunere a proiectelor ce se vor deschide ulterior aprobării acestui regulament", atrage atenţia AFIR.

AGERPRES