Procesul de recapitalizare a principalelor bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha, Piraeus şi Eurobank – este aşteptat să se încheie până la sfârşitul lunii iunie. National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, după ce au înregistrat pierderi în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante. Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizată de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS), în schimbul emiterii de noi acţiuni şi a unor obligaţiuni convertibile contingente (CoCos).

După restabilirea solvabilităţii, scopul băncilor elene este de a-şi recâştiga accesul pe pieţele de capital şi de a ajuta economia, aflată în al şaselea an de recesiune.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca 50 de miliarde de euro din programul de sprijin în valoare de 130 miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile, prin intermediul HSFS.

‘Din pachetul de 50 miliarde de euro, ne aşteptăm ca suma rămasă ca un capital tampon să ajungă la 6-7 miliarde de euro’, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei. Aceşti bani ar putea fi utilizaţi în cazul deteriorării condiţiilor economice.

Provopoulos a explicat că scopul Băncii Centrale a Greciei este de a avea la dispoziţie un capital tampon masiv nu doar pentru a acoperi viitoarele necesităţi de finanţare ci pentru că fondul de salvare reprezintă banii contribuabililor şi au devenit datorie publică.

‘Cu cât vom folosi mai atent fondurile, cu atât viitoarea generaţie de plătitori de taxe va avea mai puţin de plătit’, a explicat oficialul elen.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

SURSA: Agerpres