Potrivit informațiilor oferite de către Fondul Monetar Internațional, România are o creștere economică estimată de 6 procente, față de 4,6 procente cât avea în luna octombrie, anul trecut. Prognoza oferită de către FMI depășește estimările Guvernului (4,3 procente) și chiar estimările analiștilor economici români (5 procente). În ceea ce privește anul viitor, FMI estimează o creștere economică de 4,8 procente.

Economia României a scăzut în 2020

Amintim că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia României a scăzut cu 3,9 procente. Totuși, România a fost considerată printre cele mai performante țări europene, având în vedere că țări precum Italia, Spania sau Austria au avut o scădere economică între 6 și 9 procente.

FMI mai estimează că deficitul de cont curent va scădea la 5 procente din PIB anul acesta, față de 5,1 procente în 2020. Pentru anul 2022, FMI se așteaptă la un deficit de 4,7 procente.

În ceea ce privește inflația, aceasta va crește cu 2,8 procente anul acesta, față de 2,6 procente anul trecut. FMI estimeazp că, în 2022, inflația va scădea la 2,1 procente.

Revenire rapidă din criză

Potrivit instituției, economia României își revine mult mai repede din criza din 2020 decât era de așteptat. Primele date economice arată o creștere destul de solidă a consumului, o revenire a industriei, un trend crescător în construcții și posibilitatea unui an agricol foarte bun.

În ceea ce privește industria care a rezistat cel mai bine în criză, putem spune că industria IT&C este pe primul loc. Datele arată o continuare a creșterii, notează zf.ro.

Sursă foto: Dreamstime