Purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Atkinson, a dat asigurări că ‘instituţia are un volum de lichidităţi suficient pentru a satisface orice necesitate’.

FMI are în prezent 202 miliarde dolari resurse de bază şi alte 41 miliarde dolari adiţionale, la care poate recurge în momente de criză internaţională, capacitatea sa de împrumut ridicându-se astfel, la 243 miliarde dolari.

Planul de salvare anunţat în mai, după sprijinul economic stabilit pentru Grecia, prevedea ca FMI să pună la dispoziţia Europei 325 miliarde dolari.

Irlanda va obţine circa 30 miliarde de dolari din fondul de salvare, ceea ce va reduce suma disponibilă pentru regiune la 295 miliarde dolari, conform informaţiilor publicate la începutul acestei luni de cotidianul The Wall Street Journal.

Aceasta i-a determinat pe unii funcţionari din FMI să ceară dublarea resurselor disponibile.

Atkinson a precizat, în linie cu afirmaţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, că Europa trebuie să continue eforturile pentru dezvoltarea unui plan amplu şi integrat care să permită euro să-şi revină şi să reintre pe banda de creştere.

‘Credem că europenii sunt implicaţi în asta şi că situaţia este manevrabilă şi că, cu siguranţă, s-au angajat într-un plan amplu’, a adăugat Atkinson.

Aceasta a dezminţit, de asemenea, zvonurile că FMI are în vedere un pachet de ajutor de urgenţă pentru Portugalia, precizând că misiunea fondului care se află acum la Lisabona este una tehnică şi face parte din programul privind analiza obişnuită a economiei ţării.

‘Este o mică misiune tehnică în Portugalia în acest moment. Cred că se vor întoarce în curând’, a menţionat purtătorul de cuvânt al FMI.