România este în plină criză politică, însă oamenii se gândesc mai mult la facturile ce vor veni în această iarnă la energie electrică, gaze sau la întreţinere.

Cîţu: V-am spus din primul moment că această lege nu este de ajuns

Premierul Florin Cîţu spune că nu a uitat de aceste probleme presante, iar după şedinţa de Guvern de joi a dat asigurări că se caută şi alte soluţii pentru această iarnă, în afară de Legea consumatorului vulnerabil.

“Oricum v-am spus din primul moment că această lege nu este de ajuns și vom veni cu compensări pentru mai multe persoane pentru această iarnă.

Sunt mai multe soluții la care lucrăm. Nu ne vom limita, în acest an, la Legea consumatorului vulnerabil”, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu.

„Acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă”

Recent, premierul Florin Cîţu spunea că autoritățile au demarat controale la furnizorii de energie, în contextul creșterilor anunțate.

„Am cerut ca acolo unde există companii care folosesc această situație și încarcă abuziv facturile cetățenilor să intervină imediat. S-au făcut echipe mixte, de la ANRE și ANPC, care primesc de la cetățeni informații, le vor verifica și și acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă.

Trebuie să intervenim imediat. Ne uităm să modificam legislația să suspendăm licența, dacă există astfel de practici”, spunea prim-ministrul la Digi24.

Legea consumatorului vulnerabil a trecut, marţi, de Parlament

Reamintim că marţi, 7 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea consumatorului, în calitate de for decizional, stabilind că legea va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei, transmite Agerpres.

Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene. Măsurile financiare sunt:

  • ajutoare pentru încălzirea locuinţei,
  • pentru consumul de energie,
  • pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului,
  • pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă,
  • pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic,
  • ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor,
  • ajutoare pentru conectarea la sursele de energie.

Măsurile non-financiare constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea, în conformitate cu Legea 123/2012 şi cu OUG 33/2007.

Sursa foto: Faceboook