Bogdan Glăvan: Premierul vorbește de liberalism, dar înoată în demagogie și machiavelism

Premierul a mers la A3. Nu e o surpriză, având în vedere că tabăra lui frecventează A3, în ciuda recomandării date de Orban acum niște ani de zile. Mă rog, toată lumea știe că s-a clocit deja USL 2.0.
Și ce a spus premierul?
Că ar fi rău pentru țară ca moțiunea de cenzură să treacă, fiindcă nu va mai fi cineva care să îi salveze pe români de facturile mari la energie: „Un guvern căzut printr-o moțiune de cenzură nu mai poate da OUG și îi vom lăsa pe români cu facturi mari în iarna. Asta vor? Interesul românilor trebuie să primeze acum.”

”(…) înseamnă că este incompetent”

”Premierul vorbește mult de liberalism, dar înoată în demagogie și machiavelism. Cum adică, facturile românilor depind de guvern?! Guvernul nu a știut până acum că prețul energiei crește? Abia acum a realizat ce se întâmplă? Dacă nu a știut, atunci înseamnă că este incompetent.”

”Să ne amintim: în 28 iulie, întrebat fiind despre prețurile la combustibili și energie, premierul a răspuns: „Preţurile cresc, scad, asta este în economia de piaţă.” Acum vine și spune că, vai, nu mai are cine să-i salveze pe români de creșterea prețurilor? Ca fapt divers, în același interviu el preciza că prețul petrolului „va scădea, va scădea şi la pompă în perioada următoare”. O altă amăgire, prețurile sunt acum exact cât erau și atunci.”

Pentru ce s-a făcut liberalizarea prețurilor

”Apropo, stau și mă întreb: pentru ce am făcut, domnule, liberalizarea prețurilor, dacă acum marele liberal și premier vine și spune că guvernul va avea grijă să cadă facturile peste cetățeni? Nu vi se pare că e un nonsens, principial vorbind? Sau cumva primul decident al țării ar trebui să admită că nu a înțeles contextul în care are loc liberalizarea, că nu l-a interesat nici faptul că milioane de cetățeni au rămas în afara pieței, nici că piața „liberă” a energiei este distorsionată de mecanisme, interese și instituții perverse?”

”Dar beleaua cea mai mare nu este asta, ci faptul pe care premierul îl ascunde în continuare. Anume că prețurile vor continua să crească. Unul din factorii ce vor determina scumpirea energiei este politica UE de combatere a încălzirii climei, o politică exagerată, ale cărei costuri nu sunt spuse cu sinceritate românilor. Da, ca urmare a politicii UE, vom plăti mai mult la energie, vom avea și taxe noi. Asta scrie în PNRR. Asta și-a asumat premierul.
Același premier care merge la Bruxelles unde se angajează că România va suporta prețuri mai mari, vine la A3 să promită românilor că facturile le va plăti… guvernul.”

”Am crezut că scăpăm de politruci, însă m-am înșelat. Am crezut că România intră pe un traseu liberal, însă până acolo mai e mult, echipa câștigătoare nu respectă nici măcar principiile de bază ale democrației. Nu mergem pe același drum, e clar.”, se arată pe pagina de Facebook a lui Bogdan Glăvan.

Sursă foto: Dreamstime