Blocaj în negocierile dintre PNL şi USR, pentru formarea unui nou Guvern.

Potrivit unor surse liberale, Florin Cîţu le-a transmis colegilor săi, în şedinţa ce a avut loc vineri, 15 octombrie, că negocierile cu Dacian Cioloş, premierul desemnat, au ajuns într-un impas pentru că USR îl refuză pe Cîţu drept prim-ministru.

“Ei nu trec peste condiţia lor ca premierul să nu fie preşedintele PNL și ne-am blocat”, ar fi spus Florin Cîţu, vineri, potrivit stenogramelor publicate de G4Media.ro.

“Mi-am dat seama că nu a conştientizat importanța mandatului de la preşedintele României”, a mai spus Cîţu despre Dacian Cioloş.

“M-a surprins neplăcut că nu știe care sunt prioritățile României”

“Să vă spun ce am discutat miercuri. Ni s-a propus susținerea Guvernului Cioloș. Ei nu trec peste condiția lor ca premierul să nu fie președintele PNL și ne-am blocat. Noi trebuie să trecem peste tot, dar ei nu vor nimic.

Apoi m-a surprins neplăcut că nu știe care sunt prioritățile României. El a venit cu urgențe ca alegeri în 2 tururi, desființarea SIIJ… Noi vorbim de pandemie, prețuri și prioritatea pentru Cioloș au fost astea două lucruri care țin de 2024, nu de perioada prin care trecem acum.

Mi-am dat seama că nu a conștientizat importanța mandatului de la președintele României. Avea și el o pagină din Programul de guvernare pe energie, bugetul de stat și a mai vrut zero taxe care costă bugetul de stat 16 miliarde lei.

Mesajele mele pentru ei au fost: ați reușit să faceți majoritate cu AUR și PSD, deci aveți putere de convingere, trebuie să mergeți la ei să veniți cu soluția! Căderea Guvernului implică și să pui un Guvern după aceea.

Noi trebuie să uităm că ei au lăsat România fără Guvern, că ne-au înjurat o lună de zile, că au votat moțiunea PSD și tot noi să venim cu altă propunere de premier? Am zis că avem o decizie: președintele PNL să fie premier!”, ar fi spus Florin Cîţu, în spatele uşilor închise.

Lucian Bode: Vă rog ca informaţiile care circulă pe surse să le tăiaţi de la rădăcină

Lucian Bode le-a atras şi el atenţia colegilor că nu există alte variante de premier de la PNL, iar orice informaţii de genul acesta, vehiculate în spaţiul public, trebuie “tăiate de la rădăcină”.

“Noi nu putem să îl susținem pe Cioloș. PNL nu susţine demersul de a veni cu un Guvern în jurul USR, în jurul lui Dacian Cioloş. Să ne aducem aminte de mandatul de ministru, europarlamentar, premier. Nu e în regulă cum s-a purtat cu partenerii.

Este responsabilitatea PNL ce face PNL. Este responsabilitatea lui Cioloş să facă Guvernul. PNL are o singură propunere: preşedintele PNL să fie şi premierul. Vă rog ca informaţiile care circulă pe surse să le tăiaţi de la rădăcină: nu există alte variante, nu există varianta Vîlceanu sau varianta Bode”, ar fi declarat şi Lucian Bode.

Emil Boc: Nu veniți la noi, mergeți la cei cu care ați dat jos Guvernul

“Se conturează acest punct de vedere, răspunsul nostru trebuie să fie constant cu ce am spus: sarcina formării Guvernului aparține celor care au dat jos guvernul PNL.

Tu ai avut o majoritate și ei au obligația să dea guvernul României, că ei l-au dat jos. Nu veniți la noi, mergeți la cei cu care ați dat jos Guvernul”, a fost şi mesajul transmis de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, pentru colegii săi liberali.