Lucrarile de amenajari interioare se fac in urma consultarii exectutantului cu clientul si pe baza unui proiect de ansamblu. Cu cat conceptia artistica este mai deosebita, cu atat pretul final din deviz este mai mare si puteti constata ca depaseste cu mult bugetul dumneavoastra.
Astfel, daca preturile sunt prea mari se reia discutia, si se reanalizeaza lista. Se poate renunta la unele lucrari mai putin importante sau se pot esalona in timp, la unele articole se inlocuiesc materiale prea costisitoare – in loc de trei spoturi un efect deosebit vom obtine si cu unul singur – dar cu o singura conditie: nu se renunta la calitate.
Cei mai multi clienti prefera sa lucreze cu aceeasi firma si proiectul si toate celelalte lucrari de amenajari interioare. In primul rand pentru ca dispare riscul unor eventuale neintelegeri intre proiectant si constructor. Exista insa si avantajul ca la majoritatea firmelor proiectarea este gratuita sau, mai bine spus, inclusa in pret daca aceeasi firma va executa si lucrarea.
Daca una din firmele pe care le-ati consultat inainte de a incepe sa modificati interiorul casei dumneavoastra v-a oferit cel mai mic pret, nu trebuie sa va grabiti sa incheiati contractul cu ei. Multe firme anunta un pret mai mic pentru a castiga o lucrare, dar nu o pot termina si cer o suplimentare de fonduri, putand astfel ajunge chiar si peste pretul oferit initial de o alta firma mai scumpa. Preturile mici pun semne de intrebare si singura posibilitate pentru a va convinge ca exista cat mai putine riscuri este aceea de a vorbi cu un alt client al aceleasi firme.
O alta metoda de a verifica corectitudinea si profesionalismul unei firme, este consultarea portofoliului de lucrari. Astfel, puteti vedea si verifica adevaratul potential artistic si tehnic al constructorului.
Atat posibilitatea contactarii clientilor anteriori si mapa de prezentare cat si disponibilitatea manifestata de specialistii din firma respectiva, va pot oferi suficiente informatii despre profesionalismul constructorului.    

LucrArile neautorizate sunt ieftine dar riscante

Autorizatia de construire este obligatorie doar daca se modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor si ale instalatiilor aferente sau aspectul arhitectural al acestora. Astfel, nu aveti nevoie de autorizatie daca efectuati: reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, fara a schimba forma si materialele din care sunt executate; reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si ale tamplariei; zugraveli si vopsitorii interioare; zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor situate pe arterele principale de circulatie; reparatii la instalatiile interioare; reparatii si inlocuiri la pardoseli, la finisaje interioare si exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive etc.
Nerespectarea legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii se pedepseste cu inchisoare de la trei
luni la trei ani sau cu amenda de la unu la 50 milioane lei.
Sursa: Legea nr. 453/18 iulie 2001

amenajarea modernA a unui apartament de trei camere costA aproximativ 10.000 USD.
Firma            Cost manopera        Cost consultanta     Observatii
                 (mii lei)    si proiectare(mii lei)
Eco Design 2001    2.000-2.800/mp    350/mp    consultanta si proiectarea
                                gratuite
www.ecodesign.ro                        pentru amenajari interioare;
Zero             2.000-3.900/mp    275-470/mp    pentru lucrari de amenajari
                                interioare
                            consultanta si proiectarea sunt gratuite;
Aeditan    163.500/ap. 3 cam. minim** amenajat,     -pretul include materialele
        389.000/ap. 3 cam. modern amenajat        
Pipo Gim Construct    389.000/ap. 3 cam.     73/ora*    pretul include materialele
             modern** amenajat
Eucass                25/ora    –
Design Man    30% din cost materiale    –        consultanta este inclusa in pret
Egea Prod    45% din cost materiale    5% din cost materiale     folosesc doar produse de
                                import si executa, in principal,
                                lucrari complexe;
www.egeaprod.go.ro            
Fene Grup    780-1.168 (3 cam.)        390/ora    
        2.725-3.892 (4 cam.)        

Nota: Pretul variaza in functie de tipul de materiale folosite si gradul de complexitate al lucrarii. Se poate fixa un pret exact dupa realizarea releveului, a masuratorilor primare si doar pe baza devizului.
*Un proiect pentru un apartament de trei camere poate sa dureze si o saptamana.
**Un apartament minim amenajat presupune montarea unor produse de larg consum, fara efecte decorative deosebite; pentru un apartament modern amenajat se folosesc produse de calitate superioara, efecte si elemente decorative personalizate.