Gabriela Firea este distrusă! Fiscul îi dă lovitura de grație. Mai exact, firma de imobiliare a fostului primar al Capitalei a primit de la Fisc o decizie de declarare în inactivitate fiscală. Fiul ei este și el implicat.

Potrivit jurnaliștilor de la știrilekanald, Fiscul a pus tunurile pe firma „Tudor Imob Media SRL”, unde Firea deține 50%, al cărei obiect de activitate este „inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare”. În societarea comercială mai au părți sociale Tudor Ștefan, fiul lui Firea, și Lucia Salem și Ligia Gheorghe, despre care presa a relatat că au fost consiliere ale lui Firea la Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, pe 1 septembrie 2020, Administraţia Sector 2 a Finanţelor Publice a notificat „Tudor Imob Media SRL”, care este înregistrată la o adresă din Sectorul 2, cu o „Decizie de declarare în inactivitate nr. 20030451/ 04.08.2020”. Este vorba despe inactivitarea fiscală a firmei lui Firea.

Conform site-ului ANAF, se declară inactivitatea fiscală pentrru o firmă în următoarele situații: nu îşi îndeplineşte, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constatată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comertului;

e) durata de funcţionare a societătii este expirată;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata deţinerii spatiului cu destinaţia de sediu social este expirată.

Consecinţe ale inactivităţii fiscale sunt: contribuabilii declaraţi inactivi care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor si contribuţiilor sociale obligatorii prevăzute de Codul Fiscal, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor; de la data declarării ca inactivă, organul fiscal anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA.

Beneficiarii care achiziţionează bunuri si/sau servicii de la inactivi, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective. Inactivitatea fiscală, cu excepţia inactivităţii fiscale declarate ca urmare a înscrierii inactivităţii temporare la registrul comerţului, se înscrie atât în cazierul fiscal al persoanei juridice sau entităţii fără personalitate juridică declarată inactivă, cât şi al reprezentanţilor legali sau reprezentanţilor desemnaţi ai acestora, existenţi în perioada în care au intervenit situaţiile de declarare a inactivităţii fiscale.

Există condiții de reactivare fiscală, la cerearea firmelor și cu îndeplinirea unor condiții. Stirilekanald.ro a dezvăluit în exclusivitate că „Tudor Imob Media SRL” a avut dificultăți mari în 2019. Astfel, s-a înregistrat o pierdere de 265.449 lei, cea mai mare de la înființare. La finalul lui 2019, datoriile firmei erau de 2.568.252 lei, adică aproximativ 530.000 de euro.

Trebuie menționat că Tudor Ștefan este fiul pe care Gabriela Firea îl are cu Răsvan Firea, primul ei soț, decedat în 2010.