Financial Times trage un semnal de alarmă. Potrivit sursei citate, țările cu noi cazuri numeroase de COVID-19 şi un ritm lent de vaccinare vor înregistra o redresare economică slabă, scrie Agerpres.

Mai exact, conform indicelui Brookings-FT, principalul impuls al creşterii economice în anul 2021 va fi capacitatea fiecărei ţări de a controla pandemia, astfel că economiile cele mai avansate le vor depăşi în lunile următoare pe cele emergente la capitolele creştere economică, indicatori financiari şi încrederea investitorilor.

În același timp, Financial Times mai notează faptul că de-a lungul lunilor de zile, șansele unei redresări economice globale coordonate în urma pandemiei au scăzut, întrucât desfăşurarea lentă a vaccinării şi noul val de infectări în unele ţări au ca efect ”perspective de creştere puternic divergente”.

Analiza Financial Times mai arată și evoluția din ultima jumătate de an. Mai exact, potrivit sursei citate, în ultimele şase luni, datele economice ale economiilor emergente s-au înrăutăţit faţă de cele obişnuite de când a început elaborarea acestui indice în anul 2012, în timp ce randamentele economiilor avansate au crescut odată cu redresarea pieţelor financiare.

Avertisment din partea FMI și ONU

De această dată, avertismentele vin din două părți comune. În urmă cu o săptămână, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi ONU au avertizat că statele sărace afectate de consecinţele economice şi sanitare ale pandemiei riscă să se confrunte cu o criză a datoriilor.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în lipsa unor acţiuni mai ambiţioase din partea instituţiilor multilaterale şi statelor cele mai dezvoltate, inclusiv prin relaxarea plăţii datoriilor şi o furnizare sporită de vaccinuri anti-COVID-19.

Profesorul Eswar Prasad, membru al Brookings Institution a prezentat cheia pentru revenirea economică a țărilor grav afectate de pandemie. Mai exact, potrivit acestuia, reţeta pentru o revenire economică puternică şi durabilă rămâne aceeaşi ca în ultimii ani, adică măsuri hotărâte de punere a virusului sub control împreună cu stimulente monetare şi fiscale echilibrate, cu accent pe politicile care susţin cererea şi în acelaşi timp sporesc productivitatea.

De cealaltă parte, indicele Brookings-FT, SUA şi China, arată că primele două cele mai mari economii ale lumii, conduc redresarea economică la nivel global, dar fiecare cu un mix de politici diferit. Astfel, în timp ce SUA mizează pe stimulente fiscale, China se axează pe termen lung pe creşterea consumului şi a sectorului serviciilor.

La polul opus, în Europa şi în mare parte din America Latină perspectivele de creştere sunt slabe, iar prognozele FMI aşteptate săptămâna aceasta vor indica probabil şanse reduse ca producţia să atingă până anul viitor nivelurile anterioare pandemiei.