Săptămâna 11 – 15 decembrie a fost dominată de tranzacţiile cu acţiunile societăţilor de investiţii financiare, care au adus investitorilor şi cele mai bune randamente dintre acţiunile lichide de la Bursa de Valori Bucureşti.

Principalele societăţi listate au adus scăderi mai importante acţionarilor în săptămâna analizată, indicele BET înregistrând o depreciere de 1,8%, dublă faţă de indicele care monitorizează toate societăţile, cu excepţia SIF-urilor. S-a remarcat în schimb indicele BET FI, care a câştigat peste cinci procente.
Investitorii au acţionat prudent în prima parte a săptămânii, aşteptând să vadă până unde sunt dispuşi vânzătorii să ducă preţurile de tranzacţionare, în dorinţa acestora de a obţine lichidităţi pentru a subscrie în cadrul ofertei publice de vânzare acţiuni emise de Alumil Rom Industry Bucureşti. Miercuri, a fost ultima şedinţă în care prin vânzarea de acţiuni ale societăţilor listate se obţineau fonduri, având în vedere că decontarea acestor tranzacţii este luni, 18 decembrie, ultima zi în care se mai pot efectua subscrieri în cadrul ofertei. Se estimează închiderea cu succes a acestei oferte de acţiuni până vineri, la 15:30 fiind deja suprasubscrisă, faţă de o ofertă de 6,25 milioane acţiuni cererile depăşind 6,8 milioane.

Şedinţa de joi a adus aprecieri pentru cea mai mare a emitenţilor, presiunea cumpărătorilor manifestându-se în special pe acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Aşa cum afirmam în articolul de săptămâna trecută, investitorii aşteptau să vadă care medie mobilă dintre MM14 şi MM50 va fi străpunsă prima, pentru definirea trendului pe termen scurt. Trecerea indicelui BET FI peste media ultimelor 14 şedinţe, care se situa la acelaşi nivel cu linia de trend ascendent, a dat încredere investitorilor, care au intrat şi mai puternic la cumpărare. Societăţile de investiţii financiare au închis joi în creştere cu 4,6%, iar în prima parte a şedinţei de vineri a fost atins şi nivelul de la 63.000 puncte, la mică distanţă de maximul istoric din zona 65.000 puncte.
Săptămâna a fost încheiată în creştere şi de acţiuni precum Turbomecanica (2,8%), Transelectrica (8,6%) şi Impact (1,7%).

Atât sectorul bancar, cât şi sectorul petrolier au închis săptămâna în scădere. Petrom a înregistrat cea mai însemnată scădere, ultima tranzacţie fiind încheiată la 0,545 lei/ acţiune, cu aproape şapte procente mai puţin decât în săptămâna precedentă. Acest preţ este minimul din septembrie şi se află sub nivelul suport estimat la 0,55 lei, dat de media ultimelor 200 de şedinţe. După ce marţi acţiunile Rompetrol Rafinare s-au tranzacţionat şi la 0,0933 lei, vineri, s-a atins minimul săptămânii, de la 0,088 lei. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 0,0895 lei, în scădere săptămânală cu 2,4%. Dacă acţiunile Banca Transilvania par a transforma pragul de la un leu în rezistenţă, ultima tranzacţie fiind la 0,995 lei (-0,5%), acţiunile BRD Groupe Société Générale au scăzut cu aproape 4%.În sectorul farmaceutic, acţiunile Antibiotice au adus cel mai bun randament, de 3,6%. Urmează Biofarm cu o creştere de 1,5% şi Sicomed cu 0,62%. 

15-645-1.jpg

15-646-2.jpg

15-647-a.jpg15-648-b.jpg15-649-c.jpg