Filipinezii, în pericol din cauza unui vulcan. Aruncă în atmosferă un gaz toxic care ar putea fi periculos

Potrivit France Presse, vulcanul Taal este unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, ară aflată pe Cercul de Foc al Pacificului. Această zonă este cunoscută pentru o intensă activitate seismică și vulcanică.

În urmă cu câteva zile, vulcanul a început să arunce în atmosferă cantităţi tot mai mari de dioxid de sulf, învăluind treptat capitala într-un smog care a determinat autorităţile să avertizeze persoanele vulnerabile, estimând că acest nor ar putea fi periculos pentru viaţa şi sănătatea a peste 300.000 de persoane.

Unii oameni și-au părăsit deja casele

Cel puţin 2.400 de locuitori ai satelor din apropierea lacului şi-au părăsit deja casele căutând refugiu în zone mai îndepărtate, la rude sau în şcoli închise din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit responsabilului pentru dezastre naturale la nivel de provincie, Joselito Castro, „alte evacuări sunt planificate pentru zilele viitoare”.

Ultima erupţie a lui Taal, în ianuarie 2020, a dus la evacuarea a 135.000 de persoane, a provocat moartea mai multor bovine, a îngropat zeci de case sub un flux de lavă fierbinte şi a aruncat cenuşă până la 15 kilometri în jur.

”Am reamintit publicului că nu trebuie să se apropie de principalul crater pentru că se pot produce în orice moment explozii de aburi în care pot fi eliberate în atmosferă concentraţii ridicate de gaze vulcanice letale”, spunea atunci Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine.