Fermierii din sectorul vegetal ar putea obţine în cursul acestei săptămâni adeverinţele necesare pentru a accesa credite-punte, pe baza unei înţelegeri pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură o are cu sistemul bancar şi cu fermierul, a anunţat astăzi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. "Ca în fiecare an, încercăm să venim cât mai repede posibil – adică după ce vom termina cel puţin controalele administrative – cu acele adeverinţe pe care le eliberăm şi de care beneficiază în special fermierii mari. Aceste adeverinţe pot fi utilizate până în momentul în care se plăteşte subvenţia – conform regulamentului european – plata pe suprafaţă şi subvenţia de la bugetul de stat. Fermierii pot merge la bănci şi pot contracta credite-punte, pe baza unei înţelegeri pe care APIA o are cu sistemul bancar şi cu fermierul. Încercăm de mâine, săptămâna aceasta, să eliberăm acele adeverinţe pe care le-au solicitat. Condiţiile le vom prezenta în momentul în care lucrurile vor fi definitive sub aspectul acelui protocol tripartit, pe care îl semnăm cu băncile, şi al controalelor. Deocamdată, nu se ştie procentul care va fi pe adeverinţe", a spus Daniel Constantin, la conferinţa PRIA Agriculture.

Potrivit acestuia, se încearcă plata în avans, în condiţiile unui an mai dificil din punct de vedere agricol. "Cel mai important lucru este acela că încercăm şi în acest an să plătim în avans, dar este un an mai dificil. Toţi miniştrii agriculturii din cele 28 de state membre (ale Uniunii Europene – n. r.) au solicitat Comisiei Europene să putem să plătim fără controlul pe teren. Sper ca mâine, la reuniunea Consiliului, să avem acest accept şi să venim cu o plată în avans, care să fie undeva între 50 şi 70%, deci o plată mai mare. Am salutat şi propunerea fermierilor, care au spus că ar fi mai bine ca agricultorii care au fost afectaţi de secetă să primească 70%, iar restul să primească 50 – 60%, în funcţie de fondurile disponibile", a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta a menţionat, totodată, că efortul bugetar este uriaş, fiind identificate 850 de milioane de euro care pot fi plătite la sfârşitul lunii octombrie. "Eu am identificat 850 milioane de euro pe care le putem plăti la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, astfel încât să facem o infuzie de capital către fermieri, pentru ca aceştia să poată să-şi continue activitatea agricolă. Cele 850 milioane euro sunt bani pe care-i împrumutăm de la Ministerul de Finanţe, prin Trezoreria Statului, şi pe care-i returnăm atunci când banii vor veni de la Comisia Europeană, peste două luni de zile. De aceea spun că efortul va fi uriaş pe bugetul de stat. În afară de cei 850 de milioane euro, căutăm soluţii astfel încât să acoperim în luna noiembrie şi decembrie avansul pe care vrem să îl plătim pentru fermierii afectaţi de secetă. Acolo, deocamdată, nu putem avea o sumă, dar după estimările mele e vorba de mai bine de 500 milioane lei. Este o sumă uriaşă, deoarece anul acesta despăgubirile pot ajunge până la 400 de lei pe hectar, pe fondul unor pierderi mai mari ca în 2012. În acest an, şi fermele mari sunt afectate de secetă, care investesc foarte mult în zona de tehnologie. Avem estimări în legătură cu suprafaţă afectată de secetă, dar nu pot deocamdată să dau suprafeţe, pentru că s-ar reflecta în cantitatea totală şi după aceea ar putea influenţa preţul. Trebuie să lăsăm piaţa să decidă preţul şi nu prin prognoze pe care noi să le facem să avem influenţe sau interferenţe", a subliniat şeful de la Agricultură.

Sursa: AGERPRES