Potrivit ediţiei de marţi a publicaţiei Sidney Herald Morning, la baza acestei ‘modificări neobişnuite’ în calendarul naţional se află motive economice, explică Sydney Morning Herald. Problema constă în faptul că partenerii de afaceri ai Samoa – Noua Zeelandă, Australia şi Asia – se află de cealaltă parte a liniei de schimbare a datei, fapt pentru care acestui stat insular îi este destul de incomod să-şi deruleze afacerile.

De exemplu, ziua de vineri în Samoa coincide cu cea de sâmbătă, adică zi nelucrătoare, în Australia sau Noua Zeelandă, în timp ce ziua de duminică cu cea de luni în cele două ţări menţionate etc.

Astfel, cu acest ‘salt în timp’, Samoa se va număra printre primele ţări care vor întâmpina Anul Nou. ‘Până acum am fost o ţară care privea ultimul apus de soare din anul ce se scurgea, iar de acum înainte vom fi printre cei care vor vedea primii zorii noului an’, a remarcat în acest context un reprezentant al guvernului acestui stat polinezian.

Dezavantajul acestei schimbări constă în faptul că în partea de est a arhipelagului – pe teritoriul Samoa Americană sau de Est se va menţine calendarul vechi. Însă, premierul Tuilaepa Sailele Malielegaoi vede şi în aceasta un aspect pozitiv. ‘Dacă un om şi-a sărbătorit ziua de naştere în partea de vest a arhipelagului, el ar putea veni în est pentru a o mai serba o dată. O astfel de oportunitate ar putea să atragă turişti’, speră el.
SURSA: Agerpres