Jumătate din această sumă provine din vânzarea de nave de război către ţări din cadrul NATO, a precizat ministerul într-un comunicat.

La scară mai largă, valoarea exporturilor de echipamente de apărare, care a fost autorizată de guvernul german, a atins anul trecut 4,7 miliarde de euro, în scădere cu 290 de milioane de euro într-un an, potrivit ministerului.

Un procent de 70% din exporturile germane de armament a mers către ţări din Uniunea Europeană, NATO sau ‘asociate NATO’. Din restul de 30%, 7,7% au mers către ‘ţări în curs de dezvoltare’.

Pentru a da undă verde unei vânzări de arme sau echipamente de apărare, guvernul german se asigură că bunurile exportate ‘nu sunt deturnate pentru încălcări ale drepturilor omului’ şi ‘nu contribuie la agravarea crizelor’.

Exporturile de arme au dat naştere de curând unor controverse în Germania.

Producătorul de arme Heckler & Koch, de exemplu, cu sediul în sud-vestul ţării, face obiectul a două anchete: una se referă la o presupusă mită oferită în Mexic pentru a obţine o serie de contracte, alta – la suspiciunea de vânzări ilegale de arme forţelor fostului dictator libian Muammar Gaddafi.