EXCLUSIV! Dezbateri aprinse despre un moment istoric pentru România: A fost o lovitură de stat (VIDEO)

Jurnalistul Robert Turcescu a întrebat în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital dacă Regele Mihai trebuie considerat un erou, în contextul întoarcerii armelor din 23 august 1944. Astfel, jurnalistul Dan Andronic a explicat că „Regele Mihai era singurul care putea să dea o asemenea lovitură de stat”.

„Regele Mihai, la momentul respectiv, trebuie considerat un erou? El a primit și decorații în sensul ăsta? Că a scurtat războiul (…) Avem de-a face cu un erou?”, a întrebat jurnalistul Robert Turcescu în cadrul podcastului de la EVZ Play.

Regele Mihai era singurul care putea să dea o asemenea lovitură de stat, pentru că acolo a fost o lovitură de stat. Gândiți-vă la următorul lucru. În al Doilea Război Mondial, armatele sovietice erau în ofensivă. Pe de altă parte, România pregătise o linie de rezistență pe Focșani-Nămoloasa-Galați, care se putea muta oricând pe culmile Carpaților. Vorbim de august.

Dacă armatele române ar mai fi rezistat încă câteva luni, venea iarna și era foarte complicat … E complicat de trecut și vara prin trecătorile Carpaților, iar de ocolit este aproape imposibil.

Era o zonă care era esențială. De-aia se spune că a scurtat soarta războiului. Americanii debarcaseră în Normandia în august 1944 și deja era cursa spre Berlin, cine era primul la Berlin.

Ceea ce a făcut Regele Mihai, împreună cu liderii partidelor istorice, a fost să-i ajute pe sovietici să câștige enorm de mult timp. Mai mult, armata română a luptat alături de trupele sovietice, a participat la eliberarea Budapestei și a orașului Praga”, a explicat jurnalistul Dan Andronic.

Întoarcerea bruscă a armelor s-a lăsat cu situații foarte complicate pe front

De asemenea, Robert Turcescu a amintit de faptul că întoarcerea bruscă a armelor s-a lăsat cu situații foarte complicate pe front.

„Întoarcerea bruscă a armelor, la 23 august ’44, s-a lăsat și cu situații foarte complicate pe front, prizonieri. Cu o noapte înainte, erau cu nemții, luptau, după care s-au trezit că trebuie să întoarcă armele”, a completat Robert Turcescu.

„Ei pur și simplu au procedat într-un mod natural. Au dat peste niște trupe inamice și le-au făcut prizoniere. Ai noștri nu s-au opus pentru că primiseră ordin și ai proclamația regelui din seara de 23 august, care ordonă armatei să schimbe dușmanul și să nu lupte împotriva sovieticilor. Atunci s-au produs până pe 30 august, când intră rușii în București, un spațiu temporal în care se întâmplă foarte multe lucruri. Repet, este o decizie unilaterală. N-a avut niciun partener de discuție pe partea cealaltă”, a subliniat Dan Andronic.