Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea i-au invitat pe Cătălin Harnagea, fost director SIE și pe jurnalistul Victor Ciutacu să încerce să lămurească haosul care domnește în guvernarea actuală. De ce plătesc romanii facturi uriașe la gaze și care sunt interesele reale din spatele exploziei de prețuri, culminând în unele situații cu deznodăminte tragice ca sinuciderea.

Cine controlează CSAT?

Este vorba de o dramă socială în spatele căreia se află un cinism și o rapacitate fără limite a „băieților deștepți” din energie, au căzut de acord jurnaliștii și fostul șef SIE.  „Aceste ajutoare care se dau s-ar vinde din surplusul de plus la care acum s-ar vinde gazul. 11 miliarde (n.r. – metri cubi) de gaz pe an înseamnă o cantitate măricică”, a apreciat Cătălin Harnagea.

Cătălin Harnagea

Se pune întrebarea de ce, dacă a fost tot mai evident că criza energiei a devenit o problemă de securitate națională, CSAT nu a intervenit din timp? Cătălin Harnagea a subliniat că se știa de mult de riscul escaladării prețurilor la gaz și energie electrică, însă adevărata întrebare este cine controlează CSAT. „Lucrurile se vedeau, normal că se vedeau. Dar cine a fost în CSAT?”, a pus problema specialistul.

Harnagea: Ne trebuie cineva căruia să i se permită să facă

Cătălin Harnagea a atras atenția că decidenții au părut tot timpul depășiți de situație și nu s-a văzut o strategie, o direcție clară de acțiune. „Trebuie să fii articulat ca prim ministru, ca președinte. Acum toți se dau de ceasul morții, ce ne facem că prețurile or să se ducă în cap din nou? Dacă nu ai niște pași clari va fi o mermeleală. În mai prețurile se vor duce în cap iar, nu în aprilie (n.r. – cum au lăsat să se înțeleagă autoritățile care reglementează piața energiei”.

Acesta a criticat și modul în care autoritățile încearcă să ducă oamenii cu zăhărelul. O astfel de metodă e raportarea creșterii de prețuri pentru alte intervale de timp decât cele reale, mișcare încurajată inclusiv de INS. „Ne trebuie cineva căruia să i se permită să facă”, a mai observat Harnagea, care a dat de înțeles că nu se dorește o rezolvare reală a crizei.

Moderatorul Dan Andronic a adus în discuție și retragerea obligativității depozitării gazelor pentru companiile de extracție. „E în beneficiul Petrom„, a completat Victor Ciutacu.

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: