Una dintre ele vizeaza finantarea masurilor sociale, a caror valoare va ajunge la aproximativ un miliard de dolari, iar cea de-a doua pentru finantarea proiectelor de infrastructura, proiecte care ar necesita peste zece miliarde de dolari. Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a declarat ca nu vor fi derapaje in privinta indicatorilor macroeconomici in 2004: crestere economica de 5%, inflatie 8-9%, investitiile vor creste cu 9-10% fata de acest an, iar deficitul bugetar va fi „in jurul a 3%”, in ciuda cheltuielilor foarte mari pe care le implica cele doua directii de finantare care constituie bugetul. Ministrul spera sa obtina acceptul FMI pentru o crestere a deficitului pana la cel putin 3,3%. Principalul risc in 2004 este legat de inflatie, la a carei scadere a contribuit reducerea stricta a deficitului bugetar in 2002 si 2003, in conditiile in care autoritatile nu reusesc inca sa controleze deficitele cvasifiscale. Proiectul bugetului pe 2004 si, implicit, sustinerea financiara a acestor masuri de protectie sociala vor fi discutate de Ministerul Finantelor cu o delegatie a Fondului Monetar International sosita in tara la sfarsitul saptamanii.

Investitia saptamanii
Firma Essenza Ltd. va produce zilnic peste 800 de perechi de incaltaminte de lux si 1.500 de perechi de incaltaminte sport, tocmai pentru a face fata cererii existente pe piata interna, dar si solicitarilor la export din Japonia, Israel si SUA. Noua capacitate de productie anuntata in aceasta saptamana a fost posibila prin parteneriatul dintre Essenza Ltd., prezenta pe piata romaneasca din 1998, si partenerul sau italian Fiorangelo. Investitia se ridica, pentru inceput, la 300.000 de euro, iar noua fabrica, Nostra Moda, realizata cu ajutorul acestei investitii a adus o oferta de 150 de noi locuri de munca. Obiectivul imediat al noi fabricii Nostra Moda este sa dezvolte reteaua nationala de distributie, in asa fel incat in 2006 sa cuprinda 20 de magazine Fiorangelo, in principalele orase ale tarii. Obiectivul va fi atins prin investitii proprii si prin acordarea de francize.

Inaugurarea saptamanii
Saptamana trecuta, in prezenta premierului Adrian Nastase, au fost inaugurate lucrarile la prima parcare supraetajata din Romania. Parcarea va fi situata in apropiere de Unirea Shopping Center, in baza unui parteneriat public-privat intre Primaria sectorului 3 si Nova Trade. Valoarea totala a investitiei va fi de 15 milioane de euro, iar parcarea va fi finalizata in august 2004. Suprafata desfasurata a primei parcari supraetajate va fi de 36.000 de metri patrati, pe un numar de opt nivele, un subsol si un parter. Capacitatea totala este de 1.250 de locuri de parcare. Denumit „Parcarea Calarasi”, spatiul destinat autoturismelor a fost conceput pentru deservirea centrului comercial care beneficiaza zilnic de un aflux al traficului extern de 300.000 de vizitatori si de 35.000 de cumparatori.

Profitul saptamanii
Raiffeisen Bank Romania a anuntat ca va obtine in acest an un profit de cateva milioane de euro, datorita imbunatatirilor inregistrate de banca in primul semestru in contul de profit si pierderi. Dupa cum a declarat Steven van GrA