Fondurile alocate sunt rezultatul neasteptat de generos al Conferintei Donatorilor pentru Europa de Sud-Est, care a avut loc la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecute si la care au participat 47 de tari si 36 de organizatii internationale. Bodo Hombach, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Balcani, a declarat: „Asteptarile noastre au fost depasite. Am ajuns in stadiul in care proiectele devin realitate si apar santiere de constructii”. Inainte de inceperea reuniunii, organizatorii anuntasera ca spera sa obtina de la donatori doar 1,5 -1,8 miliarde euro.
Statele care vor beneficia de finantare pentru relansarea economica sunt Republica Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Romania, Albania, Macedonia, Bulgaria si Serbia. In privinta ultimei tari trebuie mentionat ca oficialii Uniunii Europene au conditionat finantarea de schimbarea din functie a presedintelui Slobodan Milosevici. In schimbul ajutorului primit, tarile din zona balcanica au promis ca vor face ajustari economice, in scopul evident de a atrage investitii straine. Oficiali de la Banca Mondiala, institutia care impreuna cu Uniunea Europeana a organizat conferinta, au afirmat ca 70-80% din fonduri vor fi acordate sub forma de imprumuturi nerambursabile, iar restul vor fi credite fara dobanda sau cu dobanda foarte mica. Din totalul de 2,5 miliarde de euro, cea mai mare contributie, de peste 500 milioane euro, a venit din partea Uniunii Europene.
Alti donatori importanti au fost Germania si Olanda, cu aproximativ 140 milioane euro fiecare, Franta, cu 69 milioane euro si SUA, cu 77 milioane euro. Majoritatea fondurilor vor fi alocate unor proiecte care vor incepe in acest an si vor crea locuri de munca. In general, proiectele finantate au ca scop promovarea cooperarii intre statele din zona.
In particular, ele sunt legate de dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea sectorului privat, reforma institutionala, incurajarea si sprijinirea democratiei, securitatii si reconcilierii in zona Balcanilor. Concret, retelele de apa din Albania vor fi refacute, drumurile din Republica Muntenegru vor fi reabilitate, retelele de electricitate din Bosnia-Hertegovina vor functiona din nou, iar Romania si Bulgaria vor avea un al doilea pod peste Dunare. De asemenea, o parte din bani vor fi utilizati pentru repatrierea refugiatilor, demobilizarea soldatilor si dezamorsarea minelor terestre din Bosnia, Kosovo si Croatia.