Grupul bulgar Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre principalele grupuri de asigurări din Europa de Sud-Est şi parte a  Eurohold Bulgaria AD, a încheiat procesul de achiziţie al ERGO Belarus după ce a obţinut aprobările legate de competiţie de la Ministerul Comerţului şi al Reglementărilor Antimonopol, respectiv Ministerul de Finanţe, din Belarus.

ЕRGO Belarus este o subsidiară a companiei germane ERGO, unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa, parte a concernului Munich RE, unul dintre liderii industriei de reasigurare din lume.

Anul trecut, compania bulgară a aceptat să preia subsidiarele ERGO din trei ţări europene: Belarus, Cehia şi România. Acordurile pentru preluarea subsidiarelor din Romania şi Cehia sunt încă în analiza autorităţilor antitrust din ţările respective.

ЕRGO Belarus este specializată în asigurări non-viaţă – pofesionale, proprietăţi, sănătate, mărfuri, accidente, asistenţă turistică etc. şi este cel de-al treilea cel mai mare asigurător privat din ţară, operând într-un sector economic dominat încă de companii de stat. În 2019, compania a raportat prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, în creştere cu 7,4% faţă de anul precedent. ERGO ocupă locul 10 în clasamentul total al asigurătorilor din Belarus în ceea ce privește PBS, cu o cotă de piață de aproximativ 2%. ЕRGO Belarus este o companie profitabilă, deoarece a înregistrat anul trecut un profit net de 0,15 milioane euro. Rata de solvabilitate a companiei, un indicator cheie pentru stabilitatea asigurătorului, este de aproape 300%, de trei ori mai mare decât cerința de reglementare.

La sfârșitul anului 2019, ЕRGO Belarus a raportat 92.000 de contracte de asigurare semnate cu peste 67.700 de clienți. Compania are aproape 100 de angajați și același număr de agenți de asigurare. Asiguratorul din Belarus va fi redenumit și este de așteptat să funcționeze sub marca Euroins. Rezultatele ЕRGO Belarus vor fi adăugate la situația financiară consolidată a EIG în al doilea trimestru curent al anului.

Piața asigurărilor din Belarus este evaluată la cca. 600 milioane de euro anual. În 2019, acesta a crescut cu aproape 15% față de 2018. Caracteristica specifică a acestei piețe este că asigurarea populară și obligatorie RCA nu poate fi comercializată decât de către asigurătorii de stat. În același timp, toate contractele de asigurare pot fi semnate de la distanță și complet digitale.

În prezent, Belarus este una dintre puținele țări din lume care nu au aplicat nicio restricție din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19). Economia țării funcționează la capacitate maximă, în măsura în care este posibil.

Expansiunea EIG în regiune

Belarus este a patra țară din regiunea fostelor republici sovietice în care EIG începe operațiunile, iar acordul pentru subsidiara ERGO este a cincea achiziție pe care grupul bulgar a făcut-o acolo. Grupul de asigurări din Bulgaria operează în Ucraina, Rusia și Georgia, unde a preluat deja patru companii. Prin achiziționarea ЕRGO Belarus, această regiune va genera 15% din veniturile din prime ale EIG și 20% din rezultatul financiar net al grupului.

„Acordul din Belarus este în conformitate cu strategia noastră de prezență mai activă în țările fostei URSS. Piețele de asigurări există încă în stadiul lor inițial de dezvoltare, dar oferă oportunități de creștere ridicată. Prin achiziționarea ЕRGO Belarus, ne dezvoltăm parteneriatul cu grupul german și diversificăm suplimentar portofoliul de produse. Vom menține accentul companiei dobândite pe creșterea durabilă și profitabilă a afacerii, împreună cu îmbunătățirea în continuare a calității serviciilor pentru clienți. În același timp, vom aduce în noua noastră filială cele mai bune practici din operațiunile din propria rețea și vom oferi noilor clienți o gamă largă de produse de asigurare fiabile, care vor contribui la dezvoltarea pe piața locală. Continuăm parteneriatul cu ERGO pentru celelalte oferte”, a comentat George Markov, directorul general adjunct al EIG.

În urmă cu doi ani, EIG a achiziționat ERV Ucraina, afacerea de asigurări de călătorie a ERGO. Acordul prevedea o cooperare suplimentară între EIG și ERGO, inclusiv un transfer de know-how ERV și oportunitatea EIG de a vinde produse de asigurare de călătorie sub marca ERV sau un model de co-branding în Ucraina și în alte țări în care este prezentat grupul bulgar.

Prin noua sa tranzacție, EIG va opera în unsprezece țări europene, inclusiv filialele sale în șapte dintre ele – Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Rusia, Ucraina, Georgia și Belarus.

Principalele cifre ale ERGO Belarus şi ale EIG în regiune

Indicator Valoare
Veniturile din prime brute subscrise ale ЕRGO Belarus în 2019 €10 mln
Capitalul ЕRGO Belarus în 2019 €6.2 mln
Cota de piaţă a ЕRGO Belarus 2%
Poziţia ЕRGO Belarus în top piaţă #10
Poziţia ЕRGO Belarus în topul asigurătorilor privaţi #3
Principalele operaţiunie derulate de ЕRGO Belarus asigurări non-viaţă (pofesionale, proprietăţi, sănătate, mărfuri, accidente, asistenţă turistică etc.)
Prezenţa ЕRGO Belarus în regiune 5 companii în 4 ţăro (Ucraina, Rusia, Georgia şi Belarus)
Cota regiunii în total venituri Euroins din prime 15%
Cota regiunii în profitul net al Euroins 20%

Istoricul preluărilor de către EIG

În ultimii doi ani, EIG a achiziționat direct sau prin intermediul filialelor sale: filialele Grupului Talanx din Germania, din Bulgaria și Ucraina, care operează sub marca HDI; Compania de asigurare olandeză Achmea în Bulgaria, cunoscută sub marca Interamerican (inclusiv operațiunile sale de asigurare de viață); Operațiunile QBE ale grupului australian în România și Bulgaria; portofoliul de asigurări de viață al ATE Insurance România, o filială a Piraeus Bank din Grecia; IC Group, unul dintre cei mai importanți asigurători din Georgia; ERV Ukraine, afacerea de asigurări de călătorie a ERGO din Germania, parte din München RE, unul dintre grupurile majore de reasigurare de pe piața mondială; și o participație semnificativă la ООО RSO Euroins, un asigurător rus și alții.

În 2019, veniturile din prime brute subscrise ale EIG au crescut cu 32% pe an la 848 milioane Leva, iar profitul înainte de taxare s-a dublat la 21,6 milioane Leva.