Persoanele care organizează petreceri private la noapte, de Revelion, riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Sunt interzise inclusiv petrecerile în apartament, chiar și în cadru restrâns între prieteni, atenționează Poliția Română, care va desfășura acțiuni de control pentru verificarea respectării normelor sanitare.

„Nu putem invita prieteni, nici măcar în locuința proprie, pentru că pot fi persoane asimptomatice, care să transmită acest virus în colectivul unde s-ar ține eventuala petrecere, ulterior să meargă acasă, să transmită virusul persoanelor vulnerabile, cum ar fi părinții lor sau chiar bunicii lor. Accesul poate fi permis doar de către proprietarul imobilului, nu se poate intra fără un mandat de percheziție, însă sunt și alte metode specifice de aplica aceste sancțiuni contravenționale și vreau să readuc aminte opiniei publice faptul că termenul de aplicare a unei sancțiuni contravenționale este de șase luni de zile. Așadar, proprietarii sunt invitați la poliție, trebuie să dea curs acestei invitații la poliției și, cu siguranță, se vor aplica măsuri sancționatorii în toate aceste situații”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

De Revelion vor fi la datorie 10.000 de polițiști, iar pe șosele circulația este monitorizată cu 275 de radare și un elicopter care va survola mai ales Drumul Național 1.

Peste 5.000 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore

Amintim că, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 5.152 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.048.500 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit GCS, structurile abilitate ale Poliţiei au întocmit, miercuri, două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 352 Cod penal.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.003 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 437 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad