Luni seara, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență privind mai multe măsuri fiscal-bugetare ce ar urma să fie introduse.

Printre acestea, se numără şi obligaţia operatorilor economici de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, documentul subliniind faptul că operatorii economici riscă sancţiuni drastice începând cu 1 ianuarie, respectiv 1 februarie, în funcţie de categoria de contribuabil.

La această dată, se înregistrează un decalaj de cca. 4 luni, pentru operatorii economici încadraţi în categoria marilor contribuabili şi de cca. 2 luni pentru operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii şi mici, faţă de calendarul care vizează conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, se menţionează în proiectul Ministerului de Finanţe.

Operatorii economici riscă aplicarea de sancţiuni drastice

Din motivele menţionate mai sus, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă afirmă că operatorii economici din categoria marilor contribuabili riscă, începând cu data de 1 ianuarie 2021, iar cei din categoria contribililor mijlocii şi mici începând cu data de 1 februarie 2021, aplicarea de sancţiuni drastice, în condiţiile în care doar o mică parte a distribuitorilor autorizaţi au obţinut supliment de aviz tehnic de la ICI Bucureşti, iar după obţinerea acestui document este necesară parcurgerea altor etape obligatorii (implementarea în producţie a noii versiuni de soft care permite conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic şi respectiv instalarea acestui soft în fiecare aparat de marcat, prin deplasarea tehnicienilor de service la fiecare aparat de marcat), se impune modificarea art.16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.181/2020 privind undele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, în sensul prelungirii cu trei luni, până la 31 martie 2021, a supendării aplicării atât a dispoziţiilor art.10 lit. ff), cât şi a dispoziţiilor art.11 alin. (1) lit. j) din OUG nr.28/1999, pentru săvârşirea faptei prevăzute la art.10 lit. ff).

Pentru săvârşirea faptei prevăzute la art.10 lit. z), dispoziţiile art.11 alin. (1) lit. j) rămân aplicabile în continuare, suspendarea reglementată de prezentul proiect de act normativ operând doar în cazul săvârşirii, până la data de 31 martie 2021, a faptei prevăzute la art.10 lit. ff).

Măsura are în vedere prelungirea cu trei luni a măsurii de suspendare a aplicării sancţiunii prevăzute de lege pentru nerespectarea obligaţiei operatorilor economici e a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite tuturor distribuitorilor autorizaţi să dezvolte softul, să îl testeze, să obţină supliment de aviz tehnic de la ICI Bucureşti şi respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat, astfel încât acestea să se conecteze la sistemul informatic al ANAF, în vederea transmiterii datelor fiscale.