În perioada 2 – 11 noiembrie, Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a organizat și condus Operațiunea BOSPHORUS, sub egida EMPACT (Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Infracționale), conform unui comunicat.

Au participat 24 de state europene

La acțiune, au participat 24 de state europene (Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie), care au beneficiat de sprijinul instituțiilor și agențiilor europene de aplicare a legii (Comisia Europeană, EFE-Grupul Experților Europeni în Arme de Foc, Eurojust și Europol).

Cu sprijinul Europol, autoritățile implicate au obținut date referitoare la operațiunile comerciale cu arme, efectuate pe parcursul anilor anteriori, astfel încât să poată fi realizate investigații și activități specifice de verificare la nivelul fiecărui stat implicat în operațiune.

În perioada 2-11 noiembrie, au fost desfășurate acțiuni comune, pe parcursul cărora polițiștii din România, Portugalia, Albania și Grecia au efectuat 81 de percheziții domiciliare și verificări individuale, care au condus la 11 arestări, precum și la indisponibilizări de bunuri deținute ilegal.

Astfel, în aceste țări, au fost ridicate, în total, 191 de arme, peste 3.700 de cartușe, droguri (canabis și cocaină), țigări netimbrate, un autovehicul, articole pirotehnice și documente de identitate false.

În România, au fost efectuate 21 de percheziții și 14 controale, au fost indisponibilizate 11 arme și peste 300 de cartușe.

Anterior desfășurării acțiunii, statele participante au desfășurat activități și investigații, care au condus la indisponibilizarea a 1.585 de arme. În România, au fost indisponibilizate 61 de arme și 485 de cartușe.

Organizarea operațiunii Bosphorus

Direcția Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., în calitate de lider al activității, a coordonat operațiunea, cu sprijinul Bulgariei, Spaniei şi Europol.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui flux operațional, prin care au fost verificate încrucișat date şi informații operative, fiind analizate tranzacții cu arme realizate de la armurieri din Bulgaria.

Europol a sprijinit operațiunea prin schimbul de date și informații, precum și prin realizarea fluxului de comunicare în timp real între participanți.

arme
arme
arme