“Muzica, software-ul şi Internetul. Ghid pentru părinţi şi profesori” este adaptarea pentru România a ghidului internaţional lansat în a treia ediţie în noiembrie 2010 de Childnet şi Pro-Music, “Music, Film, TV and the Internet – a guide for parents and teachers”, care a circulat în ultimii ani în 20 de ţări şi a fost tradus în 14 limbi.
Acest ghid îsi propune să informeze părinţii, profesorii, copiii şi tinerii despre cum pot să se bucure de divertisment pe Internet sau folosind un dispozitiv mobil, fără riscuri şi respectând legea.

“Folosirea programelor de file sharing expune utilizatorii la riscul de a descărca un conţinut nedorit, de fapt – viruşi, pornografi e sau imagini violente. Instalarea programului de file-sharing în sine poate compromite, de asemenea, intimitatea şi securitatea datelor stocate în calculator prin faptul că deschide porturi fără avizarea utilizatorului si face trafic cu exteriorul folosind informaţia stocată pe computer” se arată în ghid.

Ce poţi şi ce nu poţi face online cu muzica şi software-ul

Legea dreptului de autor se aplică în mediul online pentru reproducere, partajare şi streaming la fel ca în privinţa discurilor de tip CD/ DVD. Dacă pui la dispoziţia altor persoane muzică sau programe de software într-o reţea de file-sharing sau pe un site fără permisiunea celor care deţin drepturile asupra conţinutului partajat, atunci încalci legea si te poţi confrunta cu sancţiuni grave.

“Folosind site-uri legale răsplăteşti munca autorilor. Legea dreptului de autor şi a drepturilor conexe acestuia îi protejează pe cei care muncesc în industriile creative, îndreptăţindu-i să fie recompensaţi corect pentru munca lor şi să continue să creeze muzică, software si alte conţinuturi de care să ne bucurăm cu toţii!”, se mai arată în ghid.