Compania farmaceutica GlaxoSmithKline, producatorul vaccinului antigripal Fluarix, a anuntat lansarea acestuia pe piata farmaceutica din Romania, in formularea specifica sezonului 2001-2002. Vaccinul este disponibil in seringi preumplute de unica folosinta si se elibereaza fara prescriptie medicala. Specialistii recomanda ca imunizarea sa se faca in lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Orice persoana cu varsta mai mare de sase luni poate fi vaccinata, inclusiv femeile gravide si persoanele sanatoase.

Eveniment. LLP Bucharest a organizat LLP SunSystems Award, un eveniment menit sa consolideze relatia cu clientii existenti si sa faca cunoscute ultimele noutati despre produsele pe care compania le ofera. Evenimentul a avut loc in sala Timisoara a hotelului Marriott, reunind cei peste 50 de clienti, parteneri de afaceri si reprezentanti ai presei. Compania LLP Bucharest a fost infiintata in 1997, avand in prezent peste 50 de clienti, in marea lor majoritate firme internationale precum: Connex, Ursus, Unilever, Avon Cosmetics, Shell, AIG Life, Medicover, Philip Morris, Ringier, Texaco, Media Pro, Hoffmann La Roche etc. Printre noii clienti SunSystems, se numara firme prestigioase precum: Telemobil, 3 M, Compaq, Renault.

Tractorul Brasov va exporta in Turcia. Directorul general al societatii Tractorul, Petre Filip, a declarat intr-o conferinta de presa ca uzina brasoveana va castiga din aceasta colaborare 117 milioane de dolari. Tractorul Brasov a incheiat un contract cu firma turca Hattat Tarim Makinalari, in valoare de 290 milioane de dolari, privind livrarea a 40.000 de tractoare, in urmatorii 12 ani. Conform declaratiilor lui Filip, pana la sfarsitul acestui an, societatea Tractorul va livra 300 de tractoare, cu care se va realiza o sondare a pietei din Turcia. Ulterior, colaborarea dintre cele doua parti vizeaza livrarea catre firma turceasca a unor componente de tractoare fabricate la Brasov. In anul 2002, contractul prevede ca uzina brasoveana sa furnizeze 80 la suta din componentele tractoarelor, urmand ca asamblarea acestora sa se realizeze in Turcia, 20 la suta dintre componente fiind asigurate de partenerul turc. Pana in 2007, firma Hattat Tarim Makinalari isi propune sa asigure pana la 65 la suta din componentele tractoarelor.

Investitie in domeniul IT. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei discuta cu unul dintre primii patru producatori mondiali de calculatoare, care intentioneaza sa deschida in Romania o fabrica de PC-uri de ultima generatie, a declarat marti Dan Nica, minstrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. „Suntem in discutii cu un important producator de PC-uri, atat pot spune. Toate actiunile desfasurate de minister, si anume eliminarea impozitului de programatori, privatizarea spatiilor din platformele industriale Baneasa si Pipera, dotarea scolilor cu calculatoare si Internet precum si proiectele propuse de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei au avut impact pozitiv”, a precizat Nica. Primii patru producatori mondiali de PC-uri sunt Dell (13,4% din piata in trimestrul al doilea al anului), Compaq (12,1%), IBM (7,2%) si Hewlett Packard (6,9%). Recent, Compaq si Hewlett Packard si-au anuntat fuziunea.

Minsiterul Finantelor emite obligatiuni. Ministerul Finantelor Publice va lansa, incepand cu data de 8 octombrie, o emisiune de obligatiuni de stat cu dobanda, denominate, in dolari, cu o scadenta de 547 de zile, informeaza un comunicat la ministerului. Operatiunile de subscriere se realizeaza prin bancile comerciale care au calitatea de intermediari autorizati pe piata titlurilor de stat. Rata dobanzii obligatiunilor de stat in dolari este de 5,5% pe an. Plata dobanzii se efectueaza semestrial, data la care incepe calculul dobanzii fiind 17 octombrie. Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat cu dobanda denominata in valuta este de 1.000 de dolari, cu multiplii aferenti. Obligatiunile de stat se pun in vanzare la valoarea nominala, in forma dematerializata. Perioada de subscriere este cuprinsa intre 8 si 12 octombrie.

Forum economic la Viena. In perioada 19-20 septembrie s-a desfasurat la Viena simpozionul „Europa Forum”, avand ca tema largirea UE spre est. Evenimentul, organizat de Bank Austria Creditanstalt, membra a HVB Group, este considerat in Austria ca fiind cea mai importanta manifestare economica a anului. Printre vorbitori s-au numarat presedintele Austriei, ministrul de externe austriac, guvernatorii bancilor centrale din statele cuprinse in primul val al largirii UE, precum si manageri ai unor firme importante din aceste state.